Родители на деца с аутизъм представиха проект с мерки пред областния управител

Ежедневните трудности, пред които са изправени децата с аутизъм, особено в сферата на образованието, бяха обсъдени на среща между областния управител Анатоли Станев и родители.

Дистрикт управителят на Лайънс клубовете в България Владислав Симчев, който също участва, представи проект на организацията за образователна интеграция на децата от аутистичния спектър. В него са набелязани няколко спешни мерки, като част от тях са законодателни.

Сред предложенията са задължително назначаване на помощници на учителите, които да съдействат в час на децата, а тяхното възнаграждение да бъде целево и регламентирано в отделно перо на училището, така че предвидените средства да не могат да се ползват в общия фонд за работна заплата.

„Предлагаме формиране на отделна категория заетост в образованието –помощник учител, който от една страна да има възможност да е непедагогически персонал (с цел по-лесна селекция на хора и привличане на друг тип специалисти – социални работници, млади психолози, студенти и дипломанти по педагогически специалности, стажанти и т.н.), а от друга страна да получава възнаграждение, което да е по-близо до това на учителите, а не като на хигиенистите в училище“, заяви Владимир Симчев. При настоящите правила за финансиране на непедагогически персонал би било трудно и дори невъзможно да се подберат подходящи хора.

Според родителите е нужно да се дефинират категориите деца със специални образователни потребност съобразно техните специфични нужди.

Предвижда се създаването на работна група, в която ще участват експерти от различни институции и неправителствения сектор, като тяхната задача ще бъде да се набележат краткосрочни и дългосрочни мерки за решаване на проблема.

Exit mobile version