РИОСВ срещу кмета за миризмите, пръскането за комари и отговорността на общината

Изказването на кмета Пенчо Милков на сесията на Общинския съвет, в което изисква за часове да се даде отговор от институциите кой е източникът на промишлено замърсяване в Русе, предизвика остра реакция от страна на РИОСВ-Русе. На свой ред от екоинспекцията изпратиха писмо до кмета да представи в кратки срокове документи, свързани с изпълнение на задълженията му по Закона за чистотата на атмосферния въздух. И заявиха, че разпространяването на непотвърдени факти, недоказани твърдения в публичното пространство водят до безпокойство у гражданите, подронват авторитета и доверието в държавните институции, както и не допринасят по никакъв начин за решаването на екологичните проблеми на града.

От РИОСВ съобщиха, че през периода 18-22 юли 2022 г. за територията на гр. Русе няма данни за промишлено замърсяване. Източникът на неприятни миризми, за които сигнализират гражданите на Русе, е тлеещият товар на транспортни плавателни средства в участък на река Дунав в съседна Румъния.

Данните от автоматичната измервателна станция не показват превишения на нормите на следените замърсители.А основните промишлени инсталации, които чрез дейността си са потенциален източник на миризми, към периода 18-22 юли не са извършвали производствена дейност. Не са настъпвали промишлени аварии с неконтролирано изпускане на вредни емисии.

От екоинспекцията посочват, че:

– Дружеството „Линамар Лайт Металс Русе“ ЕООД гр. Русе към горецитирания период не извършвало производствена дейност поради годишна техническа профилактика на съоръженията;

– „Лубрика“ АД не е извършвала производствена дейност;

– „Топлофикация-Русе“ ЕАД – няма данни за анормален режим на работа на горивните системи. През периода 18-21 юли РИОСВ-Русе е извършвала контролна проверка за спазване условията, записани в комплексното разрешително (КР) на дружеството. Няма данни за превишения на следените замърсители, съгласно резултатите от Собствените непрекъснати измервания.

„Горецитираните факти са категорични за липсата на данни за промишлен източник на миризми през периода 18-22 юли 2022 г.“, казват от РИОСВ-Русе.

В същото време обаче на 20 юли т.г. в периода от 20.00 до 23.00 ч. на територията на гр. Русе е извършено наземно третиране срещу комари, за което не е открита информация на интернет страницата на общината. „Това  предполага, че обществеността не  е информирана. Същото се потвърждава от получените в инспекцията сигнали за неприятни миризми на нефтопродукти в този часови диапазон“, заявяват от екоинспекцията.

Оттам уточняват още, че в националното и европейското законодателство липсва легална дефиниция на понятието „неприятна миризма“. Към момента няма регламентирани правни норми за миризми, както и специализирано законодателство, уреждащо мониторинга на специфични органични замърсители и контрола в тази област. В страната няма специализирана апаратура за измерване на миризми от промишлени обекти. Поради тази причина се използва субективен подход за установяване на миризмата – органолептичен, т.е. чрез възприемане на сетивния орган за мирис.

В писмото до кмета РИОСВ-Русе припомня, че в правомощията на Общинския съвет е изготвянето и приемането на специализирана Наредба за установяване, преустановяване, предотвратяване и контрол на излъчването на миризми, причиняващи обонятелни неудобства на територията на община Русе. Кметовете на общини имат задължения и отговорности по отношение чистотата на атмосферния въздух. Ежегодно на интернет страницата на общината е необходимо да се публикува отчет за изпълнението на общинската програма, след одобрението му от Общинския съвет. Същият не е открит на интернет страницата на общината.

„В тази връзка Ви моля в кратки срокове да ни предоставите:

– Доказателства в подкрепа на Вашето твърдение за замърсяване на атмосферния въздух от промишлени източници;

– График за почистването на уличната мрежа за настоящата година, както и материали, доказващи, че сте информирали населението;

– Предвид множеството постъпили сигнали във връзка с изпълнението на проекта за водния цикъл на гр. Русе и съгласно компетентността ви по чл. 41а от ЗЧАВ доказателства за упражнения контрол и предприетите действия“, пише директорът на РИОСВ-Русе инж.Цонка Христова.

Предвид чувствителността на жителите на град Русе към миризмите във въздуха от екоинспекцията предлагат на кмета да инициира разработването на специализирана наредба, свързана с миризмите, подобно на Община София.

Exit mobile version