РИК-Русе: Набират се членове на СИК за ковид-отделенията /ВИДЕО/

Членовете на секционните избирателни комисии, които ще работят в ковид-отделенията на болниците или ще обикалят при карантинирани по домовете, няма да получават допълнително възнаграждение. Все още се набират желаещи от партиите и коалициите, които да се нагърбят с тази задача. Срокът е до 31 март, като членовете на тези СИК е желателно да са преболедували коронавируса или да са ваксинирани, каза председателят на РИК-Русе Милена Хинкова.

СИК-овете в ковид-отделенията ще бъдат от по 5 души, за да се гарантира, че дори някой да не се яви, комисия ще има. Гласуването ще става в отделно помещение във всяко отделение. За тези членове на СИК и за комисиите, които ще работят с карантинирани гласоподаватели, е осигурено пълно защитно облекло, костюми, маски с висок клас на защита. Бройките са предвидени да се подменят при всяко влизане и излизане.

За момента има подадени само три заявления за гласуване от хора под карантина, но се очаква до крайния срок -31 март, да има още. След проверка в РЗИ дали наистина тези избиратели са карантинирани, ще бъдат изготвени списъците. Ако някой е карантиниран между 1 и 4 април, той няма да може да гласува, тъй като според решението на ЦИК този списък не се дописва, обясни Милена Хинкова. Възможно е да настъпят промени, но засега ситуацията е такава.

Притесненията, че попълването на протоколите ще бъде трудно, са неоснователни, смята председателят на РИК-Русе. Единствената разлика с досегашните протоколи е, че почти във всички секции ще има машинно гласуване. „Трудността е от сумирането на резултатите от машината и хартиени бюлетини, но ако се внимава, не би трябвало да се получават грешки, защото от машината всичко е изчислено и се броят само хартиените бюлетини“, казва Милена Хинкова.

Предстои да се достави машина за гласуване в РИК-Русе, и през следващата седмица да се показва как се работи с нея на желаещите. Отделно на сайта на комисията има подробни обяснения.

Exit mobile version