Рибар от Бяла извади 94 кг сом след двучасова битка от язовира в Баниска

Зрелищна битка с множество инфарктни моменти провели двама рибари на язовир „Баниска“, Русенско. Огромен сом се зака­чил на въдицата на Ивелин Иванов (39 г.) от гр. Бяла, а след куп перипетии звярът бил прехвърлен на борда на лодката. За преживяното в паметната вечер на 11 сеп­тември Ивелин разказва:

„Досега провеждах няколко риболова на язовира и хващахме сомчета, но докъм 7-8 кг. По-голям нямаше. Този път влязохме с колегата Недко Сапунджиев към 18 часа с лодката и отново заложихме на кльонка. За около 2 часа хванахме две дребни сомчета. Даже си казахме, че май пак дребосъци ще ни досаждат. Някъде към 20 часа видях на сонара, че нещо голямо се вдигна от дъно­то. Водех стръвта на шестия метър, а там дълбочината беше 8 метра. Подавах ком­бинация от октопод, с добавка от пиявица и уклей на куките. Само че сянката внезапно изчезна. Колегата удари още няколко пъти с кльонка и отново го вдигна. Този път за­хапа директно, без никакви задръжки. Така потегли, че ни повлече масивната лодка на буксир.

Битката беше изключително трудна и продължителна. Стъмни се напълно, а рибата не се вдига от дъното. Ня­къде около два часа неистови усилия, докато я вдигнем. Като видяхме какво туловище има, буквално онемяхме, но все пак запазихме самообладание и след много перипетии прехвърлихме сома на борда на лодката. Едва на следва­щото утро го измерихме – тежеше 94 кг.

Ползвах прът за тролинг 2,10 м с масивна макара Оsako и плетено влакно 0,70 мм. Въдицата ми се оказа много здра­ва, щом издържа на всичките върховни усилия“.

***

Ивелин Иванов е семеен, с две момчета на 5 и 3 години. Има магазин за строителни материали в Бяла, но е запален ловец и риболовец. Членува в дружината на с. Лом Черков­на. Като рибар често посещава и река Янтра, където също трупа активи със сомове. Летният му рекорд от реката е 25-килограмов сом, хванат на буй.

*Уточняваме, че язовир „Баниска“ е със статут за стопан­ски риболов и не е достъпен за широката риболовна общ­ност.

Exit mobile version