РЗИ-Русе: Райският газ не е за деца, използва се само под лекарско наблюдение

След публикацията на Русе Медиа за употребата на райски газ от ученици още от сутринта, преди да влязат в часовете, институциите предприеха превантивни дейности. РУО вече обяви, че знае за тези случаи и ще направи среща с училищните директори, а от РЗИ-Русе се ангажираха да изготвят информационен материал за същността и опасностите на райския газ при неконтролирана употреба.

Русе Медиа публикува материала на специалистите от отдел „Обществено здраве“ на РЗИ-Русе.

Известен още като „райски газ“, диазотния оксид има дълга история като средство за злоупотреба, поради еуфоричните си свойства.

Опасности

Изключително внимателни трябва да бъдат при употребата му хората, които страдат от сърдечно-съдови заболявания, тъй като „райският газ“ може да причини леко понижение на сърдечната функция; нарушена белодробна функция; ушен дискомфорт, поради опасността от повишаване на налягането в средното ухо.

Ако се прилага с високи дози опиоиди може да се наблюдава понижение на сърдечната честота. Употребата на „райски газ“ заедно с алкохол не се препоръчва, поради засилване ефекта му върху организма.

Изключително внимание трябва да обърнат и шофьорите – „райският газ“ повлиява върху координацията и рефлексите.

Важно е да се знае, че този вид газ трябва да се използва само под лекарско наблюдение, за да се предотвратят последствията при възникнали нежелани реакции като:

–        гадене

–        повръщане

–        световъртеж

–        замайване

–        главоболие

–        повишено налягане в средното ухо

–        забавен пулс

–        подуване на корема

Съществуват нежеланите реакции, които възникват при употребата на диазотен оксид и не са предвидими, затова се препоръчва възможно най- кратък период на употребата му за медицински цели.

Поради зачестилите сигнали за употреба на този вид газ от малолетни и непълнолетни лица като форма на забавление в Националния съвет за наркотичните вещества реши Експертния съвет по чл. 14 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите да обсъди и изготви становище относно вредата и потенциалните рискове от употребата на диазотен оксид („райски газ“).

Какво е диазотен оксид („райски газ“)

Диазотният оксид е газ и въпреки че се среща в природата, той се произвежда за медицински и кулинарни цели. Използва се в хирургията и стоматологията, поради способността си да предизвиква аналгезия и анестезия.

„Райският газ“ взаимодейства с невротрансмитерите и мозъчните рецептори почти по същия начин като опиоидите и бензодиазепините.

Той се свързва с опиоидните рецептори, за да намали усещането за болка, за да потуши безпокойството. Стимулира освобождаването на допамин- невротрансмитер, който регулира чувствата на удоволствие и еуфория.

Диазотният оксид е слаба упойка, поради което не се използва самостоятелно при обща анестезия – тогава се използва като газ-носител в съотношение 2:1 с кислород и по-мощни общи анестетици.

Вдишването на диазотен оксид често се използва за облекчаване на болката свързана с раждането, при травма, орална хирургия, при остър коронарен синдром (включително инфаркт). Употребата му по време на раждане е смятана за безопасна и ефективна, затова се прилагала при жени, които не желаят епидурална упойка.

В някои страни диазотният оксид успешно се използва при лечение на редица зависимости, включително при алкохолна абстиненция.

Русе Медиа провежда кратка анкета за бъдещото развитие Вашето мнение е важно за нас! Благодарим! https://forms.gle/jbMfKusRDvJpxMcMA

Exit mobile version