РЗИ-Русе: Ако не излезе друга ситуация, на 16 март децата са на училище /ВИДЕО/

Ако не излезе друга ситуация, в понеделник, 16 март, децата от Русенска област са на училище, съобщи директорът на РЗИ-Русе д-р Маргарита Николова след заседанието на щаба. Ваканцията се удължава до края на седмицата, тъй като има повишаване на болните при децата до 5 години, а до 14 години се запазва броят им. Затова щабът е преценил, че е по-добре ваканцията да продължи още два дни. Повишена е заболеваемостта от остри респираторни заболявания при децата в Две могили, Бяла и Ветово.

В момента има изпратени две проби на пациенти от УМБАЛ „Канев“-Русе, които да се тестват превантивно за коронавирус. Става дума за 52-годишен мъж и за 78-годишна жена, която е с пневмония вследствие на грип тип А.  Тя се изследва и за коронавирус, тъй като понякога тестовете за грип са фалшиво положителни. Единият пациент е във вътрешно отделение, а жената в интензивно отделение, тъй като е в по-тежко състояние.

Колкото до желанието на русенските медици да има лаборатория тук, където да се правят изследвания за коронавирус, това предстои да се обсъди с областния управител. Проблемът е, че апаратурата е скъпа, а освен това трябват точно определени специалисти, които да боравят с нея.

 

Exit mobile version