Решено: Изоставените коли се махат ускорено от улици и градинки

Община Русе ще премахва изоставените и непотребни автомобили, които стоят по паркинги и междублокови пространства в съкратени срокове. Това решиха общинските съветници на сесията, като одобриха промени в Наредба № 15 за управление на дейностите с битови, строителни и масово разпространени отпадъци на територията на Община Русе.

От началото на 2019 г. досега са констатирани общо 141 изоставени и излезли от употреба автомобили, разположени в тревни площи и междублокови пространства. От тях само четири коли са били вдигнати принудително, останалите са били премахнати от собствениците си в 3-месечния срок след поставянето на предупредителен стикер.

Принудителното преместване на автомобилите вече ще става 14 дни след предупреждението. Колите ще бъдат транспортирани на специална площадка, където ще стоят 3 месеца, преди да бъдат разкомплектовани. Това ще освободи общинските паркинги и улиците с места за паркиране.

Собственикът ще може да си получи обратно колата преди изтичането на трите месеца, като заплати разходите по принудителното му преместване и съхранение. Няма право обаче отново да го остави на терен общинска или държавна собственост. Ако го направи, колата се взема директно и се разкомплектова, като се налага санкция в двоен размер.

Центърът за съхранение ще бъде оборудван с видеонаблюдение, с което ще се гарантира безопасността на частната собственост. Към момента Общината има договор за сътрудничество с изпълнител, който извършва тази дейност. За да се извършва самата дейност на разкомплектоване, е необходимо фирмата да отговаря на определени изисквания – на територията на Община Русе тези фирми са няколко.

Предложението на общинската администрация предизвика полемика между кмета Пенчо Милков и общинския съветник от ГЕРБ и бивш зам.-кмет по комуналните дейности Наталия Кръстева. Според Кръстева не е ясно колко ще струва престоя на площадката на автомобила, преди собственикът му да го потърси. Освен това, след като само 4 коли се е наложило да бъдат разкомплектовани, значи гражданите изпълняват предписанията и не се налага да се скъсява срокът. Кметът на свой ред опонира, че от години градът е пълен с изоставени автомобили, които загрозяват Русе и които не са премахнати досега, и е време да се реши този проблем.

 

Exit mobile version