Ретро автомобил от Добрич – с голямата награда на Парада в Русе/СНИМКИ/

Рекорден брой участници се включиха в Седмия парад на ретро автомобили и мотоциклетите в Русе. Той се проведе днес в Парка на младежта, като посетителите можеха да разгледат над 190 возила от различни периоди, като около 30 от тях бяха от северната ни съседка – Румъния.

Най-старата кола се оказа „Мерцедес“, произведен в началото на миналия век. Сред машините имаше модели на „Буик“, „Форд“, „Порше“, „Ситроен“ и др., както и  соцвозила като „ВАЗ“, „Москвич“ и „Трабант“.

Бяха връчени четири големи награди. Наградата на Община Русе отиде при Петър Георгиев от Добрич, който показа „Вилис“ от първата половина на 20 век. От Общинската фондация „Русе – град на свободния дух“ отличиха Стоимен Гечев от Павел Баня. Той беше дошъл на парада с „Варшава“. „Фолксвагенът 1303“ кабриолет на хасковлията Денчо Ангелов получи наградата на публиката, а тази на Авто-мото клуб „РУСЧУКЪ“ грабна „Мерцедес 280 S.E.”, притежание на румънец.

По време на изложението русенецът Петър Енчев показа за първи път своята колекция от умалени модели на президентски автомобили в мащаб 1:43, сред които беше и този, в който 35-ият президент на САЩ Джордж Кенеди е бил убит.

За по-любопитните се проведе семинар в Националния музей на транспорта, където темите бяха свързани с историята, с някои нововъведения и използването на 3D технологии при реставрацията и консервацията на ретро автомобилите.

За доброто настроение на присъстващите се погрижиха и музикантите от група „Сода Акустик“,

Събитието бе организирано от Общинската фондация „Русе – град на свободния дух“, Авто-мото клуб „РУСЧУКЪ“ и Община Русе. От „Общински автотранспорт“ предоставиха тролейбус, върху който всеки посетител можеше да рисува. След като бъде превърнато в произведение на изкуството, превозното средство ще продължи да се движи по улиците на града и да превозва пътници.

Exit mobile version