Ресторантьори и шивачки протестираха с шествие срещу цените на тока /ВИДЕО/

Представители на ресторантьорския и хотелиерския бранш и шивачки от русенските фирми излязоха на протест срещу високите цени на тока. Те направиха шествие от паркинга на „Кауфланд“ до общината, като придвижването им пеша наложи полицията да затвори за кратко част от улиците в централната част за превозни средства. Очакваните представители на земеделците и такситата не се появиха, за да се включат в протеста. В крайна сметка участниците решиха да не блокират кръстовища и улици, а само да преминат оттам, като за тяхната безопасност полицаите спираха временно автомобилите.

„Исканията са ни да направим така, че да имаме предвидимост поне една година напред или поне шест месеца, да знаем ние на каква цена плащаме този ток. Искаме компенсацията от правителството, която е обещана от 50 лв. на мегаватчас незабавно да влезе в сила. Това нещо може да се случи. И още едно искане , което го направи Чехия, и то пред ЕК – да премахнат ДДС-то, което е 20 процента. От 1 януари всички тук ще усетим тежестта от поскъпването“, обобщи исканията председателят на регионалната структура на ресторантьорите и хотелиерите Красимир Иванчев.

От шивашките фирми също са притеснени от по-високите сметки, които вече идват в предприятията.“Не сме съгласни с най-високите цени в Европа и най-ниските заплати. А обличаме цяла Европа. Все още не започнал отоплителният сезон, все още плащаме енергията, изхабена само за машините, но тепърва предстои да усетим скъпия ток – да се спират климатици, парно. Цените за производство вече са повишени, а ако включим и отоплението, не ми се мисли“, сподели бригадирът в шивашка фирма Петя Вангелова.

Exit mobile version