„Републиканци за България“-Русе: Културата е неглижирана, ето предложенията ни

Елиас Канети е един от символите на град Русе. Той е първият и единствен Нобелов лауреат роден в България. Канети печели наградата през 1981 г. за изключителния си принос към световната литература. Детството му преминава в Русчук (старото име на Русе) и той остава завинаги влюбен в своя роден град. В мемоарната си книга “Спасеният език” той споделя “Всичко, което преживях по-късно, вече се бе случило някога в Русчук…”. Град Русе в началото на 20. век е модерен европейски град и както сам Канети разказва “Русчук, в долното течение на Дунава, където съм се родил, беше чудесен град за едно дете и ако кажа, че той беше в България, давам непълна представа за него, тъй като там живееха хора от най-различен произход и само за един ден можеха да се чуят седем или осем езика.”.

Интересен факт е, че на церемонията по връчване на Нобеловата награда от шведския крал, на стола, на който сяда всеки лауреат, се поставя табелка с името му и държавата, на която е гражданин. Канети, обаче, пожелава на неговата табелка да се изпише “Елиас Канети, Русчук”…Забележителен русенец!

Културата у нас е неглижирана от политиците от десетки години. Въпреки огромното ни културно наследство, нямаме ясна стратегия и визия за развитие в сферата на културата.
Ето нашите предложения в сектор “Култура”:
– Допълнителна финансова подкрепа за стратегически важните за страната културни събития;
– Финансови грантове за стартирането на нови фестивали;
– Дигитализиране на съдържанието на българските музеи;
– Стимулиране на представянето на българско културно съдържание в чужбина;
– Презентиране на България като културно-туристическа дестинация.
Това са нашите предложения, това е пътят, за да може отново някой ден да се гордеем с нашите културни постижения. А защо не и с новия Канети?
Републиканци за България

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Exit mobile version