Реновираната „Баба Яга“ се справи отлично със 100 тона по теснолинейката /ВИДЕО/

Реновираният локомотив 77-002, познат като „Баба Яга“, направи безпроблемно товарните си проби по трасето на родопската теснолинейка. Машината бе изцяло ремонтирана и модернизирана в локомотивния завод „Експрес Сервиз“ в Русе.

„Ние сме изключително доволни от изпитанието, локомотивът показа отлични тягови характеристики, всички системи работеха нормално. Това е най-дигиталният, чист и свързан дизелов локомотив на БДЖ. Благодарение на телеметричните му системи, регистрирахме всички параметри на пътуването.

БДЖ ни бяха организирали сериозен товар – около 100 тона,  под формата на още един локомотив и 3 вагона. Влакът беше еквивалент на 6 пътнически вагона. Бяха решили, вместо традиционната товарна проба до Велинград, да ни изпробват чак до Якоруда. Няма лошо – видяхме уникални гледки, локомотивът изкачи с лекота линията до най-високата гара в България – Аврамово, пред очите ни се сменяха сезони, а ние следяхме и регистрирахме внимателно параметрите. Двигателят CAT се справи много успешно, не се затрудни от разредения въздух на височина 1200 метра, а натоварването му не надвишаваше 75%. Температурите на ДВГ и ХПК се движеха в рамките на 80-70 и 90-80 градуса, имахме запас от охладителна и теглителна сила. Компресорът и спирачките функционираха безупречно. Котелът беше единственият източник на вредни емисии в планината, но създаваше СПА условия в почти празните вагони.

На гледките по линията се насладиха малцина ВИП гости – от различни фирми и институции, присъстващи на пробата. Заедно със служителите на БДЖ, свидетели на успеха на локомотива ни бяха около 20 човека.

Това е най-мащабният ремонт и модернизация на локомотив в цялата история на БДЖ. Ние сме удовлетворени и горди от резултата. Сега остава и БДЖ да признаят, че се справихме чудесно и да ни платят свършената работа. Парите са ни необходими, за да можем да модернизираме и локомотив 77-009“, споделиха от „Експрес Сервиз“.

Видеото е предоставено любезно от Мартин Тодоров.

77 002: Test Ride | 77 002: Товарна проба

Exit mobile version