Ремонтът на моста на Колю Фичето напредва, ще върне автентичния му вид /ВИДЕО/

Ремонтът на моста на Колю Фичето край Бяла напредва, като се очаква през тази седмица да започнат работа и реставратори. В края на миналата седмица са приключили дейностите по набиването на част от пилотите в основите на моста и е изграден дънният праг, за да се регулира течението на реката и да могат да се извършват дейностите по съоръжението, каза за Русе Медиа кметът на Бяла Димитър Славов.

Със специална машинна са правени сондажи в дълбочина 10-12 метра, като е била инжектирана бетонна смес, която се  втвърдява за 30 минути. Положени са 21 от 42 пилота и продължават дейностите по самата конструкция на моста. В момента се реди арматура, а целта е да се достигне ширина на моста от 9,5 метра. Това е оригиналната му ширина, която през годините е била свита до 6 метра.

Излята е плочата за музейния комплекс, като оттам ще продължи работата по конструкцията нагоре.

Съществуващите гранитни павета са премахнати и е подготвен да се сложи камък, максимално близко до автентичния. С интерес се очаква да се види какво ще излезе при предстоящите изкопни дейности на моста в посока към Гара Бяла. Част от съоръжението преди години е било разрушено, там е била натрупана могила пръст и мостът е станал по-къс. Тя ще бъде разчистена, за да се изгради наново оригиналната конструкция и е възможно при премахването на могилата да се покажат оригиналните основи.

Работата по обекта върви с ускорени темпове, като има дейности и в почивните дни. Поради забавянето на старта на проекта срокът от 24 месеца е съкратен на 14 месеца.

 

Exit mobile version