Ремонтират междублокови пространства и улици в Русе с над 26 млн.лв./ВИДЕО/

Напредва работата по буферния паркинг за тирове, паркирането в центъра остава проблем

Подобряването на микроградската среда чрез ремонт на междублоковите пространства, улици и паркинги бе тема на пресконференцията, която даде днес кметът на Русе Пенчо Милков. Мащабната програма се извършва по две линии – от ОП „Комунални дейности“ и чрез фирми изпълнители по обществени поръчки. Финансирането е от общинския бюджет – 4,2 млн. лв и още 3 млн.лв за „Комунални дейности“, с държавни средства – 6,5 млн.лв., и чрез кредита от 12 млн.лв., изтеглен от общината, което прави общо над 26 млн.лв.

Пенчо Милков представи подробно ремонта, извършен досега, и анонсира какво ще се свърши до края на 2023 г. /виж във видеото/. Предстои улиците, които ще се правят със средствата по кредита, да бъдат одобрени от Общинския съвет.

Със средствата от държавата ще се ремонтират тротоарите и ще се преасфалтират изцяло ул.“Солун“, ул.“Тулча“, на които вече вървят дейности, ул.“Доростол“ и ул.“Плиска“, на която се предвижда да се направи и велоалея.

През тази година ще бъде завършен ремонтът на алеите в Парка на възрожденците и продължава асфалтирането на алеите в Парка на младежта. Ще се обнови изцяло минипаркът до Американското пазарче, както и се предвиждат дейности по парковото пространство до пл.“Дунав“.

Паркирането в централната градска част си остава проблем, като отново бе припомнено, че платените паркинги зад Доходното здание и до зала „Арена Русе“ не се ползват в пълния им капацитет. Пенчо Милков обясни, че е имал срещи с две фирми за изграждане на многоетажни паркинги, оглеждат се терени за буферни паркинги по кварталите, но в центъра няма терени. Ще се направят и две обществени обсъждания на подготвения Генерален план за организация на движението в Русе, където гражданите да могат да дадат идеи и предложения.

По въпроса с големия буферен паркинг, който да прибира тежкотоварните камиони за изчакване, кметът съобщи, че фирмата работи с бързи темпове. Той се прави само с бетон, като се изливат ежедневно по 650 кубика. Ще се асфалтира единствено свързващият път, а през следващата седмица ще има среща с областния управител и институциите, които имат отношение по въпроса, за да се говори за организацията за престоя на камионите и дейността на паркинга.

Ремонт е заложен и за паркинга на Лесопарка. За Лесопарка вече има положително становище от Басейнова дирекция относно изграждането на моста между малкото и голямото езеро и се чака одобрението на РИОСВ-Русе. Кметът отново подчерта, че насипаните камъни ще бъдат използвани, за да стъпи кранът, след което ще бъдат премахнати напълно.

Exit mobile version