Рекорден брой номинации за „Кристална лира“ има Русенската опера

Рекорден брой номинации – цели шест, има Русенска опера за тазгодишните награди „Кристална лира“. Отличията се връчват от Съюза на българските музиканти и танцови дейци и Classic FM радио.

Всеки желаещ има право да гласува за по една номинация от всяка една категория за Избора на слушателите – Специалната награда на Classic FM. Може да се гласува и само за една номинация, като не е задължително да се гласува за номинация от всички категории. Всеки желаещ има право да упражни правото си на глас само по веднъж и общо два пъти от IP адрес. Гласуването е достъпно от 9:00 ч. на 25.10.2021 г. до 12:00 ч. на 29.10.2021 г.

Победителят ще бъде номинираният, събрал най-много гласове. Правилата за Гласуването можете да намерите тук.

Ето и кои са номинациите на Русенска опера:

МЛАД ИЗПЪЛНИТЕЛ

ДИМИТЪР КОСЕВ (диригент) – за интерпретацията на Симфония № 10 в ми-бемол мажор от Лудвиг ван Бетовен (първо изпълнение в България) на 30 юни 2021 г. в зала „България“ в рамките на „Софийски музикални седмици“; за премиерите на оперите „Сватбата на Фигаро“ от Моцарт на 28 февруари 2021 г. и „Джани Скики“ от Джакомо Пучини на 30 септември 2020 г. на сцената на Доходното здание – Русе.

ОРКЕСТРОВО ИЗКУСТВО

ОРКЕСТЪР НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА – РУСЕ – за концерта с творби от Лудвиг ван Бетовен: увертюра „Егмонт“, Симфония №10 в Ми-бемол мажор (първо изпълнение в България) и Концерт за пиано и оркестър № 5 „Императорски“ със солист Иван Янъков, диригент Димитър Косев на 30 юни 2021 г. в зала „България“ в рамките на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“.

БАЛЕТНО ИЗКУСТВО

БАЛЕТНА ТРУПА НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА – РУСЕ – за премиерата на балета „Зле опазеното момиче“ от Петер Хертел на 8 ноември  2019 г. на сцената на Доходното здание – Русе.

КАМЕРЕН АНСАМБЪЛ

КАМЕРЕН АНСАМБЪЛ „CARNEVALE ENSEMBLE“ („КАРНЕВАЛЕ АНСАМБЪЛ“) – за концерта им „Светът от вчера“ от концертния цикъл „Шедьоври на камерната музика от ХХ век“ с творби от Клод Дебюси, Густав Холст, Морис Равел, Антон Веберн, Ейтор-Вила Лобос, Сергей Прокофиев и Джан Карло Меноти на 8 октомври в зала „Филхармония“ – Русе.

ОПЕРНО И ОПЕРЕТНО ИЗКУСТВО

ДАНИЕЛА КАРАИВАНОВА (сопран) – за ролята на Лучия в постановката на „Лучия ди Ламермур“ от Гаетано Доницети – премиера на 19 май 2021 г. на сцената на Доходното здание – Русе.

ПОСТАНОВЪЧЕН ЕКИП

ДЪРЖАВНА ОПЕРА – РУСЕ – за премиерата на операта „Джани Скики“ от Джакомо Пучини на 30 септември 2020 г. на сцената на Доходното здание – Русе.

 

Exit mobile version