„Реките на града -Русе“ превърна кея в нова атракция за русенци и гости

Инициативата „Реките на града – Русе“ превърна кея на река Дунав в нова атракция за русенци и гостите на града. След проект по идея на ученици от русенски училища, част от пространството бе променено, за да посрещне летния фестивал и заниманията с младежи. /На снимката: Кеят на Русе преди и след промените/.

Ето как бе извършена физическата промяна на кея, реакциите на русенци и перспективата за 2022 г. през погледа на създателите на „Реките на града – Русе“:

Работилница

През м. май осъществихме 3-дневна дизайн работилница с ученици от четири гимназии:

Учениците работиха в екипи и създадоха 3 макета с предложения за Кея. След това обединихме идеите им в архитектурен проект, защитихме го пред общината и го изпълнихме. Около половината от учениците участваха активно и в работата на терен.

Снимки работилница

Фестивал

На мястото на архитектурната намеса проведохме първото издание на фестивал „Реките на града – Русе“. Програмата беше в продължение на 4 дни, от 3-ти до 6-ти септември. След това самата намеса остана на място до 30.09.

Създадохме нова атракция на Дунава, която привлече местни хора, както и туристи. Разнообразните дейности привлякоха различни целеви групи: деца, семейства, младежи и възрастни с различни интереси. Участваха местни и софийски артисти и културни организации. Гостуваха ни „Кинематограф“ с прожекции на късометражното кино, които бяха най-посетеното събитие след откриването на фестивала. Общо дейностите бяха:

Общо намесата беше посетена от около 5700 души, от които около 2100 посетиха културните и спортни дейности.

Снимки архитектурна намеса и фестивал

На 01.10. премахнахме повечето от временната намеса, но с позволение от концесионера оставихме новата настилка за догодина. Планираме по-дълготрайна архитектурна намеса през 2022 г. с програма за целия сезон.

Общност

В течение на инициативата създадохме мрежа от граждани и организации, които активно работят за бъдещето на Русе. Съдействаха ни 15 местни организации от сферата на културата, спорта, образованието; други две помогнаха с комуникацията.

Като партньори и участници към нас се присъединиха:

Отразяване в медиите и социалните мрежи

Инициативата беше отразена в национални и местни медии. Привлякохме широка публика чрез социалните мрежи:

Равносметка

Като цяло считаме, че начинанието постигна успех в различни направления: намесата ни събуди Кея и го отвори за множество дейности. Ангажирахме дългосрочно ученици в развитието на града и ги запознахме с нови професионални възможности. Опитът, който натрупахме тази година, ни помогна да осигурим продължаване и разрастване на образователната част от инициативата и догодина.

Проведохме успешен фестивал, привлякохме обществено внимание и създадохме устойчива мрежа от партньорства в града. Така поставихме стабилна основа за развитие на дейността ни в Русе и за бъдещи събития, които оживяват и облагородяват града чрез принципа “placemaking”.

Перспектива за 2022 г.

През идната година placemaking намесата ни на Дунава превръща в дългосрочна инициатива. Радваме се да споделим, че спечелихме конкурса 2021 Idea Challenge на организацията Civic Europe. Проектът ни D anube Design Lab беше избран заедно с още 17 проекта от общо 551 кандидатури от 12 държави.

Това е единственият одобрен проект от България от общо 124 подадени тази година. Моделът ни за градско развитие е признат на международно ниво.

Danube Design Lab продължава идеята за практическо образование чрез градски намеси и включва поредица от работилници за ученици. Този път те са по дизайн и по създаване и изпълнение на инициативи за градската среда.

През 2022 г. отново ще осъществим архитектурна намеса и ще организираме фестивал. По този начин повече младежи ще се включат в развитието на града си, ще си съдействат с институциите и ще развиват граждански и предприемачески умения. Второто издание на фестивала през 2022 г. ще събере граждани от различни социални групи на Дунава, като променя представата за това място и за възможностите за културния и обществен живот в Русе.

Също така през 2022 г. пренасяме инициативата и във Видин, със същия разработен в Русе модел за градска намеса с участие на младежи. Така Русе „изнася“ добри практики в региона.

Други новини за “Колективът”

През 2021 г. спечелихме наградата на Столична община за ярки постижения в културата в област архитектура – за първото издание на “Реките на София” през 2020 г.

Столична община припозна инициативата “Реките на София“ като един от осем позитивни примера за зелено развитие на града в кандидатурата си в конкурса

„Зелена европейска столица“. Състоянието на реките, към което ние насочихме внимание, е приоритет за следващото издание на конкурса през 2022 г.

Наградата за дейностите ни в Русе от Civic Europe е най-голямото признание. Моделът за практическо образование + градски намеси, който стартирахме в Русе, има потенциал да свърже града с реката и да предостави на младите хора нови възможности.

“Колективът“ продължава да работи усилено върху връзката между града и река Дунав заедно с граждани, бизнес и институции. Вярваме, че действията в тази насока са от ключово значение за реализирането на туристическия, икономическия и културния потенциал на Русе и региона, и се надяваме да продължим да си съдействаме за тази цел.

 

Exit mobile version