Разширяването до края на ул.“Потсдам“ чака „зелен сигнал“, съдът го подкрепи

Предложение на одобряване на ПУП – Изменение на план за улична регулация в района на кръстовище на ул. „Потсдам“ и ул. „Иван Ведър“, ще се гледа на предстоящата сесия на Общински съвет-Русе. Проблемът, свързан с участъка на края на улицата, където тя остана с две вместо с четири платна, ще бъде решен след положително становище на съда.

Изменението на плана за улична регулация на ул. „Потсдам“ е във връзка с реализиране на проекта „Реконструкция на ул. “Потсдам“ и свързването и с пътен възел бул. „България“ – бул. „Липник““. Предвиждаше се по ул. „Потсдам“ да се направят 4 ленти /по 2 във всяка посока на движение/, като последният участък засяга имота на „Дунав трейд“ ЕООД. Именно несъгласието на фирмата това да се случи остави част от улицата като кръпка към разширението й, като Русе Медиа писа няколко пъти за този проблем.

„Ул. „Потсдам“ е продължение на товарното трасе, започващо от бул. „България“. Това трасе осъществява транзитно преминаване, за което са необходими четири ленти. Чрез уширението на ул. „Потсдам“ се извършва преразпределение на транспортните потоци в града, преодоляване на транспортни „тапи“, разтоварване на движението по бул. „Липник“ и транзитен товарен трафик, за който са необходими 4 ленти“, обясняват от община Русе.

„Дунав трейд“ е обжалвал проекта за ПУП, но жалбата е оставена без уважение от съда и заповедта за разрешаване на ПУП е влязла в сила. Фирмата е изпратила възражение до общината с предложение за намаляване на тротоара по ул. „Потсдам“, но експертният съвет по устройство на територията го е отхвърлил.

Чрез изменението на уличната регулация, имотната граница на имота, собственост на фирмата, е изравнена с имотната граница на съседния имот. С цел осигуряване на по-добра свързаност между вече изпълнения участък от ул. „Потсдам“ и очакваното бъдещо изпълнение, се предвижда следното решение: зелена ивица с ширина 1,50 м (откъм имот собственост на „Дунав трейд), пешеходно движение – 2,00 м, велосипедна алея, двупосочна – 2,50 и зелена ивица – 1,00 м (откъм уличното платно).

Разделянето на видовете движение е необходимо, предвид осигуряване на безпрепятствено и свободно движение на пешеходци и велосипедисти .

Решението на Общинския съвет за ПУП-а може да се обжалва в 14-дневен срок от обнародването му в „Държавен вестник“   чрез Общински съвет Русе пред Административен съд Русе.

 

Exit mobile version