Разчистват от папури езерото в Липник, чакаме Драконовите лодки /ВИДЕО/

С пълно единодушие Общинският съвет даде съгласие Община Русе да кандидатства за домакин на Световно първенство по Драконови лодки 2025 г. През март ще стане ясно дали Русе ще бъде одобрен на ниво федерация, след което ще започне и сериозната работа. А провеждането на подобно събитие е не само възможност за развитието на спорта, а и за културен обмен с Китай.

„В момента язовирът в Николово, който е наричан езеро, е целият в папури и, както е тръгнало, след 1-2 години щяха да му казват блатото в Николово. Това световно първенство поставя пред нас много високи цели, защото има три гребни клуба в Лесопарка, които се опитват да развиват този традиционен за община Русе спорт, изоставен много дълги години. Има и академично гребане, сега отделяме имот за тях, да могат да се развият и те както двата клуба по кану-каяк, но вижте и техните бази – особено на единия на какво е заприличала. Предприели сме мерки за изчистване на папура, а там, където трябва дълбочината да е 8 метра, тя е 4 метра, всичко е в наноси. На опашката на язовира с гребло докосваш дъното. В това първенство виждаме много повече от една възможност Русе отново да се изправи на спортната карта, виждаме възможност за културен обмен в цялата продължителност на подготовка на първенството с Китай, защото това е традиционен техен спорт. И се радвам, че единодушно всички подкрепят точката, защото показва, че заедно можем да си поставяме високи цели и да ги постигаме“, сподели кметът Пенчо Милков.

Драконовите състезателни лодки имат дълга история в Китай, но напоследък са популярни и на много други места по света. Вече има фестивали на Драконовите лодки, както и Международна федерация Dragon Boat с календар, пълен със събития.

Съвременните лодки са почти същите както старите китайски водни дракони, ползвани хилядолетия, просто използваните материали за изработката им са се променили. Новите „дракони“ са направени от стъклоплат, пластмаса и карбон.

Лодките представляват 12-13-метрови пироги без допълнителна стабилизираща част (кил), които в най-широката си част достигат до метър и половина. Украсени са с глави на дракони, накичени с червени ленти, символизиращи радост, щастие и успех. Отборите се състоят от 20 гребци, кърмчия и барабанчик, който определя ритъма на загребването с веслата.

Очакванията са повече от 3000 души да проявят интерес към бъдещи състезания в Русе, а спортните инициативи да се разрастват, като бъдат въвлечени повече деца и младежи.

Exit mobile version