Разследването за смъртта на пилота от Русе: Засега версията за птици не се потвърди

Продължава разследването на инцидента със селскостопанския самолет, който падна вчера сутринта в района на Раднево и при който загина русенецът Елизар Атанасов. Както Русе Медиа писа, 70-годишният Атанасов лично е управлявал летателната машина, която е собственост на неговата фирма „Кентавър“. Той е бил нает от арендатор, за да обработи оризови площи. Елизар Атанасов е бил изключително опитен пилот с многогодишен стаж.

„Версията за птици, попаднали във витлото на самолета, паднал в района на Раднево, не се потвърди. На мястото на инцидента не намерихме убити птици или части от птици. Конструкцията на самолета е такава, че дори да попадне ято птици, ще има следи, но те няма да засегнат полета”, коментира вчера вечерта Христо Христов от Националния борд за разследване на произшествия.

Христов обясни, че при такива разследвания има четири основни хипотези. Първата хипотеза е човешкият фактор, който е 75-78%. Следващият фактор е технически проблем. Третият фактор е промяна в метеорологичната обстановка – създаване на неблагоприятни метеорологични условия към момента на дадения полет, а четвъртият – влошаване здравословното състояние на пилота. Преди 10 дни Елизар Атанасов е минал медицински годишен преглед и не е имало забележки за неговото състояние.

Ще се направи проверка дали пилотът не е бил заслепен от слънцето, тъй като е излетял рано, почти с изгрева. „Изпълнява първия заход, прави обратен заход на 180 градуса и при изпълнение на третия заход на 60 градуса се случва събитието. Бил е на 50 метра височина и е малко вероятно е да е бил заслепен от слънцето, но ще направим изчисления“, каза още Христов.

Самолетът е бил технически изправен и засега няма основания да се смята, че е имало прекъсване на работата на двигателя.

Приятели и колеги на Елизар Атанасов са в шок от случилото се. Всички го описват като хубав човек, опитен пилот и много коректен в работата си, който ще липсва на всички.

 

Exit mobile version