Разкриха временен център за подкрепа на мигрантите от Украйна в Русе

Временен център за подкрепа на мигрантите от Украйна работи от снощи на територията на Централната жп гара в Русе. Той е сформирам със съвместните усилия на ръководството и екипите на Областната администрация и Община Русе. Решението за неговото създаване бе взето по време на  заседание на Областния кризисния щаб.

Центърът се помещава на първия етаж на гарата, като целта е хората, които идват с влакове и автобуси, а и всички останали украинци да получат помощ още при своето пристигане. На място има служители на различни институции, сред които на Областната управа и Общината, както и на други държавни структури, като МВР, жандармерия, НКЖИ, БДЖ и БЧК.

Всички дейности се извършват от доброволци и представителите на Общината, Областната администрация и работещите към някоя от другите държавни администрации. На място всеки може да получи подробна информация относно възможностите за настаняване в Русе, както и какви са транспортните връзки с останалите градове в страната.

Създадена е организация, при която директно вагони от влака от Букурещ биват закачани на композициите за София и Варна, без да се налага слизане на пътниците на гарата в Русе. По този начин се осигурява по-лесна връзка и към други градове във вътрешността на страната като Бургас, Пловдив и Стара Загора.

От Общината са организирани и микробуси, които да транспортират до места за настаняване, желаещите да останат в Русе. Всеки, който има нужда, ще получи пакетирана храна, вода и топла напитка. Към момента няма данни за деца от Украйна, които сами, без своите родители, да са предприели бягство от войната. Разработват се информационни брошури с подробна информация за украинските граждани за процедурите за получаване на временен статут и правата, който той дава, както и най-важни телефони и адреси при нужда от медицинска помощ, настаняване и други.

Те ще бъдат строго профилирани за Русе и се готвят съвместно от Община Русе и Областна администрация. Предвижда се да бъде на английски и украински език. От страна на Община Русе е осигурен денонощен дежурен телефон +359 885208890, на който всеки новопристигнал в България от Украйна ще може да получи полезна информация за настаняване, безплатна храна, помощ при административни въпроси и превоз на пътници.

Функционира нормално и предварителният приемателен пункт на ГКПП „Дунав мост“ при Русе. Той спестява време и позволява бързото и лесно регистриране на бягащите от войната в Украйна. От вчера документи за временна закрила могат да бъдат подавани и в Областната дирекция на МВР, намираща се на бул. „Генерал Скобелев“ 49. Това ще може да става всеки делничен ден от 08.30 до 17.30 часа.

 

Exit mobile version