Радосвет Радев: Трудните дни за българския бизнес предстоят /ВИДЕО/

Трудните дни за българския бизнес предстоят, прогнозира председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев. Той бе в Русе по повод общото събрание на Русенската стопанска камара за отчет на дейността на сдружението с председател проф.Красимир Ениманев и избор на нов Управителен съвет.

Радосвет Радев коментира, че ситуацията за бизнеса се усложнява, тъй като изтича срокът за мерките в подкрепа на българското стопанство. На 31 май изтича мярката за поддържане на заетостта 60:40 и още няколко по-малки по обхват и обем мерки.

„Обстановката е доста усложнена, тъй като това са мерки, които по правило се приемат от правителството, а реално то в момента е в оставка. В парламента има енергия да се ограничат стандартните правомощия на българското правителство, което по правило би трябвало да бъде санкционирано, ако прави нещо не както трябва, като му се иска вот на недоверие. Само че това не е приложимо, защото е в оставка“, каза Радев.

В срещите, които Стопанската камара е имала с парламентарно представените политически партии, те са споделили констатацията си, че пари няма, а мерките в подкрепа на бизнеса трябва да продължат. „Излезе статистика, че България е на последно място от страните членки на ЕС по ефективност на мерките по защита на заетостта. Трудните дни за бизнеса предстоят според мен. Още преди половин година допуснах, че синхронизирането на здравна, стопанска и политическа криза ще доведат до трите К – трите критични точки, които често пъти разбиват кораба или самолета. Дано да ме опровергае времето“, каза още Радосвет Радев.

Той подчерта, че на бизнеса, за да бъде ефективен, му трябва е предвидимост на средата. Един нормално структуриран, добре работещ парламент с правителство, подкрепяно от парламентарно мнозинство, е най-добрата среда за развитието на българския бизнес .

„Искаме предвидимост, искаме подреденост. Нашето разбиране е ,че държавата не изкарва парите на бизнеса, а бизнесът си ги изкарва сам, стига тази държава  да има интелигентността, мъдростта  да създаде честни условия за правене на пари, за правене на бизнес и за успеха на стопанските субекти. Ние не очакваме те вместо нас да направят нещо, но да направят онази среда, която е необходима като нормативна рамка, като закони, като правилници, за да могат хората, които са решили да се посветят на тази много трудна професия предприемач, да бъдат сигурни, че ще бъдат наказани заради собствените си грешки, а не заради приумиците на някой чиновник“, каза още председателят на Българската стопанска камара.

Exit mobile version