Равена аплодира пиесата „Данте между рая и ада“ на русенката Иглика Пеева

Пиесата „Данте между рая и ада“ /„Dante che canta e incanta“/ направи своята италианска премиера на театралната сцена в Равена. Автор на текста е русенската журналистка и поетеса Иглика Пеева, а в спектакъла участва и русенската актриса Дина Шошева, която изпълнява ролята на майката на Данте. Още един българин играе в представлението – актьорът от Варненският театър Велизар Емануилов в ролята на Джото.

Идеята за спектакъла е на Евелина Дряновска, която живее и твори  повече от тридесет години в Италия. Неин е преводът, режисьорската адаптация и някои от сцените, като тя играе и ролята на Земята. На български пиесата намери своята реализация под името „Данте между Ада и Рая“ миналата година с трупата на Театър-школа „Артистисимо“ – Русе.

Българо-италианската продукция е посветена на 700 години от смъртта на Данте, като Евелина Дряновска кани Иглика Пеева да напише пиеса за големия италиански поет и писател. Русенската журналистка дълго време проучва всевъзможни източници, но най-много й помага биографията от Бокачо, писана скоро след като Данте умира. В пиесата на Иглика се преплитат реалното и иреалното на база на исторически факти и лица. Заради пандемията премиерата в Италия бе отложена във времето и се осъществи едва тази есен.

Exit mobile version