Работниците по строежите масово не слагат каски, пречели им

Работниците по строежите масово нарушават правилата, като не слагат каски с оправданието, че им пречат. Това коментира директорът на Областната инспекция по труда в Русе Ирена Николаева. В момента инспекторите извършват засилени проверки по строителните обекти, а нарушенията не са никак малко.

„Най-често констатираме че работодателят е спазил изискванията да предостави лични предпазни средства, каски, обувки и работно облекло , но същото не се използва от работещите, тъй като оправданията са, че им пречат. И коланите примерно за работа на височина най-често са им неудобни. В този случай налагаме санкции на работодателя, че не е упражнил достатъчен контрол те да носят тези лични предпазни средства и съответно лични санкции на работниците за това, че не ги ползват“, обясни Николаева.

От началото на годината в дирекцията са извършени 54 проверки на строителни обекти. Най-често нарушенията са необезопасени отвори по етажите, необезопасени изкопи, необезопасени скелета. По трасето на преминаващата транспортна техника пък има изложени кабели, също така отворени и необезопасени електрически табла. Инспекторите са спрели три обекта с необезопасени скелета.

До момента няма тежки инциденти на строителни обекти в Русе, с изключение на една трудова злополука, която обаче няма да доведе до трайна инвалидност на лицето. При строително-монтажни работи при изграждането на склад за готова продукция, работник е паднал от височина и е счупил двата си крака. „Там работодателят е спазил изискването да предостави колан като лично предпазно средство, но работникът е заявил, че не му е удобен и не го е ползвал. Той има застраховка за трудова злополука, проведени са били инструктажи, така че там е чисто недоглеждане на работника“, каза Ирена Николаева.

Exit mobile version