Пътешественик от Русе измина 3500 км в Апалачите с един чифт обувки/ВИДЕО/

До месец трябва да излезе книгата на Петър Ванев за приключенията му по Тихоокеанския хребетен път

Русенският пътешественик Петър Ванев измина втората стъпка по пътя към покоряването на т.нар. Тройна Корона на САЩ, в която влизат Тихоокеанският хребетен път, Апалачката пътека и Континенталният преход. След като преди година стана първият българин, прекосил Тихоокеанския хребетен път, сега той извървя и Апалачката пътека в САЩ.  Днес Петър Ванев разказа за приключенията и емоции, които са съпътствали прехода му.

Той стартира на 1 юни от планината Спрингър, като целта му е била да измине 3500 км до щата Мейн. За 109 дни само с един чифт обувки, той е прекосил 14 щата по Източното крайбрежие на САЩ и е покорил 92 значителни планински върха.

Преходът му е бил съпроводен от чести валежи,  тропически бури и монотонност, което е било изпитание за неговата психическа устойчивост. „През цялото време ме крепеше мисълта за хората, които ме чакат в България и вярват в мен“, сподели пътешественикът.

Русенецът разказа, че вдъхновяваща за него е била срещата му с 87-годишният Папи, който се е опитал да постави рекорд като най-възрастния човек, изминал този преход. “Разбрах, че опитът му е неуспешен, но въпреки това той може да е пример за много поколения“, каза Ванев.

Самият той е набелязал този маршрут, вдъхновен от книгата „Моето приключение в Дивото“ на Черил Стрейд.  Русенецът също пише своя книга – тя е за Тихоокеанския хребетен път и ще излезе до месец, като заглавието й е „Пътека през огън и лед“.

31-годишният Петър Ванев е възпитаник е на ПМГ „Баба Тонка“ и е работил в хотелиерския бизнес в Англия. След като прекосява Тихоокеанския хребетен път в Северна Америка – екстремен маршрут от границата на Мексико до границата на Канада с дължина 4240 км, и вече покори Апалачката пътека, се готви за третата дестинация – Континенталния преход.

„Целта ми е да дам възможност на хората да видят малко познати места през моите очи и да ги накарам да повярват в силата на човешкия дух“, сподели Петър Ванев.

Постижението му даде основание на Сдружение „Поломие“ да го предложи за едно от Лицата на Русе, а пътуването бе осъществено с подкрепата на Община Русе, Фондация „Русе – град на свободния дух“, Сдружение „Поломие“ и спонсори

Exit mobile version