Първи у нас: Русенки излизат да гласуват и правят модно ревю /ВИДЕО /

Русенските жени са първите в България, които излизат да гласуват и правят модно ревю. Три жени правят първия опит да дадат своя глас на избори само 6 години след Освобождението, а друга амбициозна дама организира модно събитие през 1879 г.

„През 1884 г. през месец август се провеждат избори и според съвременниците изборният ден протича твърде вяло, скучно. Най-голямата изненада е, че в Русе три жени се явяват в изборното бюро и заявяват официално своето желание да гласуват. Разбира се, те не са допуснати да гласуват, но това са всъщност първите суфражетки в България, още повече, че през 1884 г. почти по същото време се появява и това движение в Западна Европа. Най-вероятно това са жени, които са учили в чужбина. За съжаление не можах да открия към момента сведения за имената им. В интернет непрекъснато върви информацията, че първата суфражетка е Димитрана Иванова, също русенка, но Димитрана Иванова е родена 1881 г., а ние говорим за събития от 1884-а“, разказва историкът д-р Веселина Антонова.

За съжаление имената на трите смели жени не са известни. Единствената информация, която е свързана с темата, е от книгата „Строители на съвременна България“ на Симеон Радев. Той е цитирал вестник „Русе“, който се издава за една година в Русе точно в този период. За съжаление дори в депозита на Народна библиотека няма запазени екземпляри от вестник „Русе“.

За първи път законът дава право на жени в България да гласуват на омъжените жени през 1937-1938 г., но това е позволено само за омъжените. Едва след 1945-1946 г. излиза закон, който дава право на всички жени да гласуват. „И все пак сравнително по-рано от други държави в Западната Европа, където жените през 70-те, 80-те години получават право на гласуване. А по въпроса защо през 30-те години е било разрешено само на омъжените – така е решил законодателят. Любопитното е, че в нашата Търновската конституция никъде няма клауза, която да забранява на жените да гласуват, тъй като априори се е приемало, че жените нямат право да гласуват. Така че нашите жени от 1884 г. не нарушават закона и Конституцията на България, просто заявяват своята гражданска позиция“, казва още д-р Веселина Антонова.

Интересна е и друга революционна за времето си инициатива, също дело на русенка. Това е първото модно ревю, организирано през 1879 г. по повод на учредителното събрание. Амбициозната и предприемчива дама е докарала тоалети от Букурещ до Русе и оттам до Търново, след което прави ревюто в София и Пловдив. В Пловдив събитието е дори с живи манекени.

Exit mobile version