Първият омбудсман на Русе: Не съм се вълнувал така от младеж /ВИДЕО/

„Не съм се вълнувал така от младеж“, бяха първите думи на избрания обществен посредник в Община Русе Валентин Димитров. Както Русе Медиа писа, след тайно гласуване той получи 35 гласа, като за избора на един от тримата кандидати бяха нужни най-малко 34. Останалите двама – Наталия Къснеделчева бе подкрепена от 15 съветници, а Мариян Димитров – от един. Така шестият опит за избор завърши с успех.

Преди процедурата по гласуване всеки един от тримата изложи в рамките на три минути акцентите във визията си за мисията на омбудсмана. След оповестяване на резултатите Валентин Димитров положи клетва с ръка на сърцето.

„Ще споделя с вас, че бързото говорене определено изяжда смисълът на определени думи, затова ще говоря бавно, за да бъда разбран вярно. Днес няма да изреждам благодарности, както при Оскарите, да благодаря на партии или централи. Днес, дами и господа, изказвам своите благодарности към всички, които участваха в гласуването, независимо от това дали са ме подкрепили или обратното, защото със своя глас Общинският съвет засвидетелства още веднъж волята си, че ще се ръководи от правата и свободите на гражданите, като посочихте най-сетне първия граждански омбудсман, първия граждански застъпник на Община Русе. Благодаря ви!“, каза пред съветниците Валентин Димитров.

Кметът Пенчо Милков изрази своето удовлетворение от факта, че Русе вече има свой обществен посредник. “Община Русе ще предостави необходимата база съобразно правилата за работа на омбудсмана и се надявам той да внесе достатъчно яснота в обществото кои са органите или институциите, която могат да защитят гражданите“, посочи в изказването си Милков.

Новият омбудсман е бил 12 години лидер на местната КТ „Подкрепа“, както и бивш директор на Областна инспекция по труда в Русе. Единствен сред останалите трима кандидати има опит като омбудсман – от 2011 г. до 2013 г. е изпълнявал длъжността „Обществен посредник” на Община Ветово. Димитров е магистър по право от ЮЗУ „Неофит Рилски” и магистър по финанси от Стопанската академия „Д.А.Ценов” в Свищов.

Омбудсманът изпълнява функциите си, като приема и разглежда жалби и сигнали за нарушения на права и свободи на гражданите, и прави проверки по тях. Предстои общината да определи помещението, където ще работи общественият посредник.

Exit mobile version