Първият електробус пристигна днес в Русе, чакат се общо 20

Първият чешки електробус SOR пристигна днес в Русе, като всяка седмица ще идват още, докато автопаркът на общинския транспорт се обнови с всички 20 бройки. Те са доставени по европейския проект за подобряване качеството на въздуха. Първият електробус ще бъде показан на 1 юни за Деня на детето. През 2018 г. точно такъв електробус бе пуснат тестово в движение в Русе за два месеца, за да се преценят качествата му и ползите от използването му за общината .

Той се движи изцяло на ток и разполага със собствена зарядна станция. Има 22 седящи места и 45 правостоящи. Предвидено е място и за хората с двигателни увреждания, като достъпът до возилото ще става през рампа при средната врата. Автобусът е климатизиран и за удобство на пътуващите ще му бъде инсталирана система за оповестяване на спирките.

Освен електробусите от Чехия се чакат още 15 рециклирани тролейбуса, за които обаче все още не е приключила обществената поръчка. Така автопаркът на „Общински автотранспорг“ ще се попълни с 35 нови превозни средства. За съжаление те са само малка част от общо 150-те, от които се нуждае дружеството, за да изпълнява самостоятелно транспортната схема в Русе.

Към момента то притежава 36 тролейбуса, с които извършва превоз, като в края на тази година 10 от тях ще излязат от употреба. Очаква се те заедно със съществуващите вече тролейбуси и новите, които ще пристигнат през 2023 г., да задоволят необходимостта от промени в предлаганите градски транспортни услуги, обясниха от администрацията.

„Най-доброто решение за русенци и гостите на града е превозвачът да бъде един“, заяви зам.-кметът Димитър Недев. Това ще помогне за постигането на по-добър социален ефект върху жителите на града.

За една година частните превозвачи в Русе са отчели 140 000 лв. загуби. От общината ще разчитат на техния персонал за обслужването на всички линии, когато транспортът стане изцяло общински.

В същото време стана ясно, че общината търси финансиране за изграждане на собствено депо, тъй като в момента ползва депо под наем срещу 10 000 лв. месечно. Новото депо ще се направи между „Зита“ и „Метро“, като ще струва между 26 и 28 млн.лв.

Exit mobile version