Първите 40 дръвчета на кея в Русе сложиха началото на „Парк Ротари“

41 дръвчета млечен явор бяха засадени днес по протежение на русенския кей. Инициативата е на Ротари клуб „Русе“, като началото бе дадено в отсечка от около 350 метра в непосредствена близост до Националния музей на транспорта. Участниците в акцията осиновиха дръвчетата, които засадиха, с ангажимента да се грижат за тях в следващите няколко години.

„Идеята започна с обезлесяването на кея покрай неговия ремонт и нашето желание е да върнем зеленината в тази зона“, сподели председателят на Ротари клуб „Русе“ Венелин Молнар. Дръвчетата са били подбрани след консултации с „Паркстрой“ предвид засаждането им в градска среда, като намеренията на инициаторите е да се обособи нов парк „Ротари“.

Поетапно се засадят над 200 дръвчета и ще се поставят пейки, а през следващата година ще се изпише послание с графити, което да бъде видимо от Гугъл. Надписът, с който Русе ще поздрави света, ще бъде на терен с дължина от около 2 километра и ширина 10 метра. По този начин се цели младите да могат да изразят себе си в една обща концепция.

Ротарианците в Русе работят по още няколко проекта. Единият е за изграждане на кабинет към Регионална библиотека „Любен Каравелов“ с методика за борба с функционалната неграмотност при ученици. Това е продиктувано от лошите резултати на българските ученици от международния тест PISA – те не могат да анализират, систематизират или създават текст.

Другият проект е насочен към борбата с „фалшивите новини“. „За все повече млади хора отсяването на вярна от невярна информация става все по-трудно. Наблюдава се липса на критично мислене и четене“, заяви Молнар. Проектът ще е насочен към децата между 11 и 14 години.

Exit mobile version