Пуснаха парното в Русе, абонати искат компенсации заради честите аварии

Русе остана на студено за около ден заради авария на „Топлофикация“ . Пробив на котел спря парното и топлата вода на близо 19 000 абонати, което предизвика недоволството на хората. Въпреки че още в ранния следобед топлоподаването бе възстановено, русенци се възмущават, че за пореден път са останали без отопление, и то по средата на зимата.

Юристката Виолина Христова разказва, че в рамките на месец за четвърти път със семейството й са принудени да стоят на студено. „Единият път беше точно по Коледните празници, след това в началото на тази седмица, и сега отново. Реакцията ми е свързана с това, че търпим загуби и сме принудени да търсим алтернатива – т.е. аз и моето семейство ще направим разходи за ток“, казва тя.

Заради минусовите температури и липсата на отопление в Английската гимназия днес са преминали към онлайн обучение. Останалите учебни заведения не са затваряли, казаха от община Русе. Част от тях се отопляват на газ и не са имали проблем.

Директорът на Английската гимназия Маргарита Янакиева обясни, че сутринта са установили липсата на отопление. Тъй като температурата е била -5 градуса, много бързо са взели решение за обучение онлайн. „Правим това с оглед опазване здравето и живота на учениците.Знаете, че поради пандемичната обстановка ние сме задължени да проветряваме помещенията, в които учениците учат“, каза тя. А проветряването, без да има отопление, крие риск да се простудят учениците.

От „Топлофикация“-Русе обясниха, че проблемът е заради пробив в котела и до следобед отново ще е топло. „Днес сутринта между 4-5 часа е възстановено всичко, оправена е аварията. Котелът е разпален, но качваме градусите постепенно, за да не се пробие мрежата, която е изстинала“, казаха от дружеството.

Оттам обясниха, че честите аварии се дължат на остарелите топлопроводи, чиято подмяна е много скъпа – по 1 млн.лв. за километър. Абонатите пък настояват за компенсации заради липсата на парно.

Exit mobile version