Противогрипните маски изчезнаха от аптеките в Русе, носят ги и на Дунав мост

Предпазните маски за лице, които се ползват срещу зараза от грип и други вируси, изчезнаха от аптеките в Русе. Търсенето се е оказало много голямо, тъй като заради предепидемичната обстановка от последната седмица много хора са решили да вземат мерки превантивно. Аптекари споделиха, че артикулът, който струва 20 стотинки, липсва и в складовете.

Липсата на маски притесни и много родители, които водят децата си на преглед и предпочитат да ги предпазят, докато чакат реда си пред кабинетите. Маските се търсят също от пътуващи в чужбина, които са изложени на циркулацията на вирусите, докато чакат по летищата или се придвижват на места с хора от цял свят.

С предпазни средства работят и някои от служителите на граничния пункт „Дунав мост“, както персоналът по летищата. Една от причините за засиления интерес към маските е корона вирусът, който се разпространява вече и в Европа. Според здравните власти обаче те помагат по-скоро да се предотврати по-нататъшното разпространение на инфекция от тези, които са болни, към другите хора. На практика не са ефективни за защита на здравите хора от вируса.

Затова специалистите препоръчват да се мият ръцете с вода и сапун или да се ползва препарат за дезинфекция на спиртна основа, защото вирусът се разпространява чрез капчици при кашляне и кихане, които попадат върху ръцете и други повърхности. При пипане на лицето заразата се пренася в организма.

Exit mobile version