Протест пред РИОСВ: Защитавайте русенци, а не замърсителите /ВИДЕО/

Протест срещу липсата на адекватни действия на РИОСВ-Русе по отношение на чистотата на въздуха се състоя тази сутрин пред сградата на екоинспекцията. Организаторите от сдружение „Дишай, Русе“ бяха избрали да се съберат преди началото на работния ден, за да посрещнат служителите на екоинспекцията с плакати и да им покажат, че русенци искат да бъдат чути.

Участниците облепиха със своите искания едно от стъклата на сградата, като някои от хората се включиха символично с маски на лицето, наподобявайки някогашните хлорни протести.

Протестиращите споделиха, че искат гражданите да получават адекватна реакция на своите сигнали, без да ги преследват от полицията и да им се търси наказателна отговорност. Те коментираха, че сигнали се подават през нощта, защото не се диша, а това, че инспекторите от РИОСВ по това време не са на работа, е въпрос на тяхна организация. Русенци казаха още, че са търсили съдействие от всички институции, но не получават адекватна реакция. И смятат, че няма държавническа воля да се спре замърсяването на въздуха не само в Русе, а и в другите градове.

„Чистият въздух е наше конституционно право. Би трябвало РИОСВ да защитава гражданите и те да дишат чист въздух, а не да защитава замърсителите“, коментираха участници.

По отношение на освобождаването на директора на екоинспекцията Цонка Христова, те смятат, че това е свързано по-скоро с ротацията в правителството, отколкото с днешния протест за въздуха. Надяват се новото ръководство да бъде по-решително в действията си и затова засега няма да правят нови акции, за да се даде време на РИОСВ да преосмисли политиката си на неглижиране на проблема.

 

Exit mobile version