Протест: Една медицинска сестра се грижи за 20 пациенти в Русе, защото няма кадри /ВИДЕО/

Над 200 специалисти по здравни грижи, подкрепени от студенти от Русенския университет и пациенти, се събраха на протест пред Вазата в Парка на младежта. Около исканията за достойно заплащане се обединиха работещи от всички лечебни заведения в града. Те направиха и подписка за по-добри условия на труд, за да могат младите медицински кадри да останат в България.

Протестиращите споделиха, че условията, в които работят, не отговарят на труда, който упражняват. Те получават малко над минималната работна заплата, което не може да привлече младите хора към професията. Затова настояват основното им възнаграждение да бъде поне две минимални работни заплати.

„Искаме промяна с цел тази наша така достойна професия да бъде уважавана и оценявана от обществото. Искаме тя да се регламентира, да имаме право на самостоятелна практика със съответното финансиране от НЗОК. Има отделения, в които липсват 3-4-5 сестри, налага се една сестра да работи и отговаря за 20 пациенти, което наистина е трудно за полагане на качествени медицински грижи“, заяви Галя Добрикова, старша акушерка в АГ-комплекса.

Сестрите казват още, че непрекъснато са подложени на обиди и агресия от пациентите. Това също е причина младите да не искат да работят тази професия.

„Тези, които са в момента на работа и са в активна трудова възраст, също напускат, защото са им необходими доходи, за да издържат семействата си. В здравеопазването 50 процента от работещите са пенсионери, това са хора на 60-70 години. Вие си представете как един такъв човек адекватно може да ви обслужи. Те пък работят, защото техните пенсии са ниски и те също имат нужда от доходи. Работим на по 2-3 места, за да можем да си осигурим нормален живот. Това води до изтощение, а работата в този стрес – до много заболявания и преумора. Отчита се все по-голяма активност на инсулти, на инфаркти, на злокачествени заболявания, което не би трябвало да е така. Все пак ние сме хората, които трябва да се грижим за другите, а не обратното – обществото за нас“, коментира медицинската сестра Татяна Атанасова, която е и председател на Регионалната колегия на Асоциацията на специалистите по здравни грижи.

Exit mobile version