Протестиращи за чист въздух за Русе потърсиха подкрепа от премиера Денков/ВИДЕО/

Активисти от групата за чист въздух за Русе посрещнаха премиера акад.Николай Денков с плакати по време на първата копка на магистралата Русе-Велико Търново. След церемонията акад.Денков разговаря с тях, за да чуе какви са тревогите им и какви решения могат да се намерят.

От името на русенци Владислава Гарвалова описа проблемите със замърсяването на въздуха от промишлени източници и емоционално обясни, че хората напускат Русе, защото децата им не могат да живеят в такава среда. Тя заяви, че като химик акад.Николай Денков сигурно разбира притесненията им относно химичния коктейл, който русенци са принудени да дишат.

Премиерът обясни, че предстои посещение в Русе на министъра на околната среда Юлиян Попов /малко след това стана ясна и датата – 9 януари – б.а./. Акад.Денков каза, че държавата е запозната с проблема и няколко пъти в Русе е бил зам.-министър на околната среда. От известно време екоминистерството заедно с местната власт работят върху нова наредба, която да стане валидна за цялата страна, тъй като в момента няма регламент относно миризмите. Трябва да се установи конкретният замърсител с конкретни данни, за да може да се вземат адекватни мерки, а нормативните промени ще помогнат да реши този проблем.

„Тя е свързана с такъв тип замърсявания, които не подлежат директно на санкция. Защото, когато мирише, то може да мирише и от нещо, което не е опасно, което не е във високи концентрации. Част от проблема е, че в момента няма разпоредби, които да могат да се използват в такива конкретни случаи. Отново поемам ангажимент да работим заедно с местните власти, за да може да разрешим проблема по някакъв удовлетворителен за хората начин. Но няма лесно решение в момента“, каза Денков.

Exit mobile version