Просълзени, Диди Канев и дъщерите й откриха паметника на Игнат Канев в Русе /ВИДЕО/

Със сълзи в очите съпругата на покойния канадски бизнесмен и филантроп Игнат Канев – Диди Канев, и двете им дъщери Анна-Мария и Кристина откриха бюст-паметника на своя съпруг и баща в Университетската болница „Канев“ в Русе. Монументът е дело на русенския скулптoр Нина Лишовска, а на събитието присъства персоналът на болницата, много приятели и близки на семейството. Паметникът във фоайето на Хирургичния блок бе осветен от Русенския митрополит Наум, а гостите бяха поздравени от медицинския директор на УМБАЛ „Канев“ д-р Цветан Данев. Откриването става ден преди 6 октомври, когато роденият в село Горно Абланово Игнат Канев трябваше да навърши 97 години.

„Той беше син на България. Всичко българско му беше мило. Всичко българско обичаше. Ние трите ще се постараем да не го разочароваме. Всеки ден се стараем да не го разочароваме в нашата работа. Между другото той ни остави много работа. Имаме да строим за следващите 20 години. Най-важното е, че се стараем да следваме неговото дело като филантроп – човек, който истински обичаше да помага на хората“, каза Диди Канев.

Кристина-Мария Канев благодари на лекарите и медицинските сестри, които полагат ежедневно грижи за хората и работят за каузата да помагат, както баща ѝ е правил.

Анна-Мария Канев сподели историята как Игнат Канев след емигрирането си в Канада обещал да дари 2000 долара за изграждането на болница. Въпреки че нямал толкова пари, очаквал да ги спечели и изпълнил обещанието си. „Неговата дефиниция за дарителство бе да помагаш, но да не очакваш нищо насреща“, каза тя.

Ректорът на Русенския университет акад.Христо Белоев връчи специален плакет, посветен на 10-ата годишнина, която се навършва от изграждането на Канев център. Центърът бе изграден отново с подкрепата на Игнат Канев, който бе един от най-големите приятели на университета.

Семейство Канев обяви, че ще продължи да помага на болницата в Русе. Както е известно, с техни дарения бяха обновени отделенията по педиатрия, трансфузионна хематология и диализно лечение. Изградена бе и детска площадка за малките пациенти на лечебното заведение. В знак на признателност от края на 2017 година болницата носи неговото име.

Exit mobile version