Промоции на агнешко в големите вериги в Русе, продават българско и македонско

Още преди месец първите предложения за агнешко месо се появиха в хладилните витрини на голяма верига магазини в Русе Тогава предна или задна част от агнето можеше да се закупи на цена на малко под 20 лв./кг. Сега непосредствено преди Великден и Гергьовден, цената се е повишила с около 1-2 лева за килограм, като се касаеше за месо с български произход.

През последните 10-ина дни започна предлагане и на агнешко месо, внос от Македония, но червеният печат отказва част от клиентите. Те търсят месото да е със син печат, което е гаранция за български производител. На второ място при покупката се ръководят от цената и, естествено, от крайния срок за консумация.

Проверка установи, че засега се пускат малки количества от агнешко в търговските вериги – средно по няколко транжирани агнета.

Има и русенци, които са спазарили живи агнета. Тази година пазарлъкът и сделките са за около 10 лева/кг живо тегло. Остава обаче ангажиментът сами да можете да си го заколите, одерете и разфасовате. Не е нито лесно, нито просто да го направите и се изискват знания и умения, но затова пък ако има кой да ви съдейства, ще имате освен трупното месо и набор от дреболии и карантия за агнешка чорба и дроб сърма.

За улеснение на тези, които искат нещата да се случват бързо и лесно и нямат свободно време за боядисване на яйца, в търговските вериги се предлагат готови нашарени яйца. Дали обаче цената им е приемлива на този етап, тепърва ще видим.

Exit mobile version