Променят частично общинската наредба за почетен гражданин и награда „Русе“

Предложение за промени в Наредба Наредба № 17 за символиката на Община Русе са внесени в Общинския съвет от председателя на работната група Орлин Дяков. Преди няколко месеца съветниците решиха, че има необходимост от уточняване на критериите за присъждане на званието “Почетен гражданин на град Русе” и присъждането на награда „Русе“. Затова създадоха работна група, която да направи по-ясни и справедливи критерии.

Измененията в частта за почетното гражданство предвиждат предложенията, които се разглеждат на председателски съвет, да са придружени от мотивационно писмо, в което се съдържа автобиографията на кандидата, както и причините, според критериите в наредбата за връчването на званието. Председателският  съвет излиза със становище, което се прилага към предложението. Досега нямаше изискване за мотивационно писмо и причини. Другата съществена промяна е решението да се взема от Общински съвет – Русе с квалифицирано, а не с обикновено мнозинство.

По отношение на награда „Русе“ има допълнение относно критериите, свързани с постиженията на кандидатите. Така текстът става „Наградата “Русе” е ежегодна награда на Община Русе, с която се удостояват творци, дейци, творчески екипи и организации, работещи в сферата на изкуството, културата, образованието и науката, получили международни, национални награди и номинации или с друг значителен  принос и активна дейност за издигане авторитета на гр. Русе“. Увеличава се и броят на съветниците в комисиите, които определят носителите на отличията – от двама те стават трима

Според председателя на работната група Орлин Дяков броят на наградите трябва да бъде сериозно намален, за да имат по-голяма стойност. Личното му предложение е било те да бъдат общо 5, но то не е било прието. В момента награди „Русе“ за култура, образование и наука са 15.

Exit mobile version