Промени в общинска наредба за глоби от длъжностни лица паднаха в съда

Административен съд-Русе обяви нищожността на чл. 33, ал. 2 от Наредба № 18 на Общински съвет – Русе, която регламентира обществения ред при ползване на превозни средства на територията на община Русе.

Делото бе образувано по жалба на адвокат Андрей Желязков, който оспори текстове от Наредбата, свързани с налагането на глоби до 50 лв. от длъжностни лица – актосъставители, назначени от кмета на общината или директора на ОД на МВР – Русе. Процесните норми бяха оспорени като незаконосъобразни, приети в противоречие с административнопроизводствените правила и материалния закон.

След като обсъди становищата на страните и доказателствата по делото и направи проверка на законосъобразността на обжалвания подзаконов нормативен акт и на посочените в жалбата основания, съдът установи, че разпоредбата на чл. 33, ал. 2 от Наредбата предвижда налагане на глоби с фиш за маловажни нарушения, установени при извършването им. Според съда Общинският съвет няма нормотворческа компетентност да регламентира налагането на такъв вид наказания, чийто санкции са установени в закон или указ (чл. 39, ал. 2, изр. 1 ЗАНН).

В мотивите си съдът сочи, че Наредбата противоречи и на чл. 22, ал. 5 ЗМСМА, тъй като допуска актосъставители да бъдат длъжностни лица, чийто кръг не е нормативно ограничен, а се определят от конкретни контролни органи, чрез посочени от тях лица.

В тази връзка съдът намира, че допуснатите противоречия със законовите норми водят до порочност на атакуваните текстове от наредбата и следва да бъдат обявени за нищожни, респективно за незаконосъобразни.

 Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок от съобщаването му на страните пред Върховния административен съд.

Съдебният акт е публикуван в интернет страницата на Административен съд – Русе и е на адрес:

http://delo.admcourt-ruse.com/s/0061d822/22391422.htm

 

Exit mobile version