Промени в наредбата за преместваемите обекти в Русе ще облекчават бизнеса

Промени в Наредба № 7 за реда и условията за разполагане на преместваемите обекти е подготвила общинската администрация в Русе. Те ще се гледат на предстоящата сесия на Общинския съвет, като целта е Целта е намаляване на административната тежест и облекчаване на разрешителния режим за бизнеса.

В предлаганата нова разпоредба на чл. 25а от проектонаредбата се предвижда облекчен разрешителен режим за определени категории преместваеми обекти – открити щандове, апарати, грилове, хладилни витрини, сладолед машини, щендери, стелажи, колички, атракционни съоръжения, батути, детски клатушки, детски колички задвижвани с акумулатори и други подобни, с площ до 6 кв.м. всяко, доколкото е заявено тяхното поставяне върху улици, тротоари, площади, озеленени площи за широко обществено ползване и други имоти и обекти – публична общинска собственост.

В предлагания проект на Наредба е предвидено, че заинтересованото лице ще подава заявление пряко до Кмета на Община Русе, без да е необходимо прилагане на подробна схема за поставяне на преместваемия обект. Подобно схематично решение ще се набавя служебно от Главния архитект на Община Русе. Разрешението, което издава Кмета на Общината, ще обединява в себе си досега издаваните разрешения за поставяне. С оглед поставената цел за намаляване на административната тежест, се предлага фиксиране на минимален срок от 7 дни между подаване на заявлението и започване на дейността. Ще се събира нова такса за техническа услуга в размер на 60 лв. за разходите, съпътстващи предоставянето на административната услуга.

В предлаганата нова ал. 8 към чл. 25б от проектонаредбата са регламентирани изискванията за ползване на терени – частна и държавна собственост, за допълнителна открита търговска площ, чрез преместваеми обекти, пред стационарни търговски обекти, без за същите да се предвижда издаване на разрешение за търговска дейност на открито от Кмета на Общината. Същото е установено като практика до този момент в Община Русе.

Предлага се създаването на нова ал. 3 към чл. 26 от Наредба № 7, която да служи като прекратително основание спрямо сключени договори за наем на терени – общинска собственост за поставяне на преместваеми обекти, в случаите в които определената точка за разполагане на обекта е отпаднала след сключването на договора, през време на неговото действие, от общата схема за цялата територия на гр. Русе, респ. общата схема за съответната зона (ако има одобрена такава). По този начин се цели поддържането на актуалност и съобразеност между планирането, разполагането на преместваемите обекти и разрешителния режим, който почива върху разработваните и одобрявани общи схеми.

 

Exit mobile version