Прокуратурата разследва дали пожарът в операта е бил умишлен /ВИДЕО/

Районната прокуратура в Русе започна разследване на пожара в Русенска опера, като проверява дали не става дума за умишлен палеж. Образуваното досъдебно наказателно производство е за запалване на сграда със значителна стойност, а наказанието за палеж е лишаване от свобода от 1 до 8 години.

Предстои да се разпитат свидетели и да се назначат експертизи, за установяване на причините за пожара и евентуално на неговия извършител. Днес през целия ден външни хора не бяха допускани в сградата заради опасност от срутване на части от изгорелия покрив.

Експерти извършват огледи за установяване на щетите. Директорът Иван Кюркчиев е разговарял с фирмата и с работниците, които от няколко дни правят ремонта на покрива на операта заради наводнението от последния интензивен дъжд. Според него не трябва да се бърза със заключенията за причините за огъня.

Снощи в Русе пристигнаха министърът на културата Боил Банов и заместникът му Румен Димитров, които тази сутрин се срещнаха с колектива на операта. Те, както и директорът, подчертаха, че сградата е спасена благодарение на бързите действия на огнеборците.

„Начинът, по който са направили разстановка, е такъв, че са блокирали хипотезата пламъците от частта покрив над сцената да отидат към останалата част на сградата.  По едни скари са се движили, където не се знае в кой момент може да потъне надолу, отгоре падат отломки, но са се справили“, каза министър Банов.

Щетите е можело да бъдат много по-големи, коментира и директорът на Русенска опера Иван Кюркчиев. „Отдолу под тази част на покрива има направена едно време, когато са строили операта, желязна конструкция, която е успяла да спре огъня да влезе на сцената. Всичко – костюми, декори, пиана, скъпи музикални инструменти, са запазени“, обясни той.

Тепърва ще се проверява дали вината за пожара е на фирмата-изпълнител. „Ще има оглед от РДСНК, и от застрахователите, и от конструктори, които ще дадат какво е необходимо, за да се възстанови покривът на сцената на Русенска опера“, обясни директорът на общинската дирекция „Обществен ред и сигурност“ Спасимир Димитров.

За щастие сградата е застрахована и би трябвало застраховката да покрие щетите. Ако сумата не стигне, министерството ще помогне. Очаква се ремонтът на изгорялата конструкция да започне през септември.

През лятото операта ще има спектакли и концерти на открито, разполага и със зала „Филхармония“. Директорът Иван Кюркчиев ще разговаря с общината, за да се използва Доходното здание.

Exit mobile version