Прокуратурата: До месец ще стане ясно за изтичането на газ от цистерната в Борово

Полицията в Бяла извършва проверка по случая с изтичането на газ от цистерна на жп гарата в Борово, съобщиха от Районна прокуратура-Русе. В момента се снемат обяснения и се изискват различни документи.

Проверката трябва да приключи до месец, след което материалите ще бъдат изпратени в прокуратурата. След като се запознае с тях, обвинението ще прецени дали са налице основания за образуване на досъдебно производство. Едва тогава ще бъдат назначени съответни технически експертизи. От прокуратурата са преценили, че на този етап не е необходимо да правят своя проверка, тъй като тя ще дублира действията на органите на реда.

Работи се по всички версии за причините за инцидента, като най-вероятните са техническа неизправност или недобре завит кран. Според разследващи и експерти по-слаба е вероятността за опит да се източи гориво.

Както Русе Медиа съобщи, в сряда вечерта на жп гарата в Борово е установено изтичане на газ пропан-бутан от цистерна на товарна влакова композиция с 28 вагона, от които 12 цистерни с пропан-бутан. Композицията се е придвижвала по направлението от Румъния за Костинброд и е спряла в Борово за задължителната проверка на спирачната система.

Изпратените на място огнеборци са обезопасили района, а влакът е бил изтеглен на безопасен коловоз. Прекъснато е било захранването на електропреносната мрежа в района на гарата, а жителите от съседните къщи са били евакуирани.

Течът е бил преустановен, след като началникът на пожарната в Бяла ст.инспектор Свилен Рачев е затворил крана. Композицията е била проверена и е продължила по направление.

Exit mobile version