Прокуратурата в Русе разпореди проверка от полицията за замърсения въздух

Окръжна прокуратура-Русе уведомява, че на 06.10.2023 г. в 8,45 ч. в  Районна прокуратура-Русе е постъпил сигнал от Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) – Русе, сочещ данни за системно изпускане на замърсен въздух – основно миризми, оприличени на „изгоряла пластмаса“, „отработени масла и нефтопродукти“, „бакелит“, „хлор“, силно усещащи се в източната част на град Русе. В сигнала са описани резултати от извършени проверки от служители на РИОСВ-Русе и Община-Русе в периода 08.09.2023 г. – 05.10.2023 г. и са посочени три вероятни източника на замърсен въздух, без да се изяснява това замърсяване опасно ли е за хората, животните и растенията.

Районна прокуратура-Русе е образувала преписка по сигнала. Наблюдаващият прокурор е приел, че са налице данни за престъпление по чл. 352, ал. 1 и ал. 2 от НК:

Чл. 352. (1) (Изм. – ДВ, бр. 95 от 1975 г., изм. – ДВ, бр. 86 от 1991 г., изм. – ДВ, бр. 85 от 1997 г., изм. – ДВ, бр. 26 от 2004 г., изм. – ДВ, бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.05.2011 г.) Който замърсява или допуска да се замърсят почвата, въздухът, водни течения, басейни, подземни води, териториалните или вътрешните морски води или морски води в зони, определени с международно съглашение, в което участва Република България, и с това ги направи опасни за хора или животни и растения или негодни за използването им за културно-битови, здравни, земеделски и други стопански цели, се наказва с лишаване от свобода от една до пет години и с глоба от пет хиляди до тридесет хиляди лева.
(2) (Изм. – ДВ, бр. 26 от 2004 г.) Същото наказание се налага и на длъжностно лице, което е допуснало при проектиране, строителство или експлоатация на отводнителни или напоителни системи да не се вземат необходимите мерки, за да се предотврати опасно замърсяване на вододайните зони за питейно водоснабдяване или покачването нивото на подземните води в населените и курортните места.

Прокуротурът е възложил в седемдневен срок, считано от днес, служители на Второ РУ при ОД на МВР-Русе да извършат проверка. Материалите са предадени на полицейските служители и по тях е започнала работа.

Дадени са указания да се установи описаните в сигнала на РИОСВ-Русе миризми представляват ли опасност и каква за жителите на гр. Русе и околната среда, а също да се установи  предписанията от РИОСВ-Русе до три промишлени предприятия изпълнени ли са и в какъв обем.

Разпоредено е да се изясни как това е повлияло на околната среда като се посочат събраните данни за периода от пунктове за мониторинг на качеството на атмосферния въздух и измерванията на пункта за непрекъснат мониторинг на органични вещества и да  се извършат проверки и огледи на съответните места, сочени в сигнала, с цел изготвяне на констативни протоколи за нуждите на проверката, в това число и в местността Пухлево дере – гр. Русе, където е посочено, че има наличие на тлеещи смесени отпадъци.

Exit mobile version