Прокуратурата: В Русе няма техника за анализ на дрога, трудно е с компютърните престъпления

Окръжна прокуратура и ОД на МВР-Русе настояват да се създадат условия за изследване на наркотици и в Русе. За целта е отправено искане до ръководството на МВР за предоставяне на необходимата техника, с която специалистите от полицейската „Базова научно-техническа лаборатория“ в Русе да могат да изследват всички видове наркотични вещества (амфетамини, метаамфетамини и др.). Липсата на възможност за изследване на едни от най-разпространените наркотични вещества в Русе налага анализите на амфетамините и метаамфетамините да се правят в Националния институт по криминалистика /НИК/ в София, което значително забавя разследването и приключването на делата.

Проблемът е поставен и пред ръководството на Главна прокуратура, като са взети са организационни мерки – информацията за назначените експертизи по делата, където обвиняемите са задържани под стража, ще се предоставя ежемесечно, а заключенията ще се изготвят приоритетно.

От Окръжна прокуратура-Русе настояват за създаване на лаборатории за ДНК анализ в апелативните зони, в случая във Велико Търново, към която е Русенският регион. Към настоящия момент такива експертизи се извършват само в НИК – София и частните лаборатории, за които е необходим значителен финансов ресурс. Липсата на такъв експертен капацитет забавя разследването на едни от най-сложните за доказване престъпления – убийства, телесни повреди, престъпления против половата неприкосновеност и др. Често и по тези дела обвиняемите са задържани под стража и съществува риск от изтичане на сроковете, в които те могат да стоят в ареста.

Прокуратурата среща затруднения при разследване на компютърните престъпления. В момента изискването към оператори да предадат предмети, книжа, компютърни информационни данни и др. става само след разпореждане на съответния първоинстанционен съд, издадено по искане на наблюдаващия прокурор. Това води до удължаване срока на разследване, тъй като се губи време за размяна на книжа между отделните институции – разследващи органи – прокуратура – съд и обратно. През 2020 г. изготвянето на тези експертизи е отнемало от 1 година до 1 година и 6 месеца.

Затова от държавното обвинение настояват за законодателни промени, които да разрешат тази информация да се изисква и получава за всички компютърни престъпления. Сегашният текст в Наказателно-процесуалния кодекс визира само разследването на тежки умишлени престъпления, каквито компютърните престъпления не са, поради ниския размер на наказанието „лишаване от свобода“.

„В момента разкриването на извършителите на тези престъпления е изключително затруднено, поради законовата невъзможност за предоставяне на такава информация за престъпления, които не са тежки. Същевременно, с нарастването на броя на разплащанията с платежни инструменти и пазаруването от сайтове, се увеличава и броят на сигналите за компютърни престъпления, които не могат да бъдат разкрити без необходимия за това инструментариум“, казват от Окръжна прокуратура-Русе.

 

Exit mobile version