Производства на бои, кори за яйца и печатна база замърсяват Русенски Лом

Производства на бои в органичен разтворител и на водна основа, производство на кори за яйца и опаковки от велпапе, печатна база и др. са установени като замърсители на река Русенски Лом. Това показват съвместните проверки на РИОСВ-Русе заедно с ВиК, извършени през последните два месеца на територията на Западна промишлена зона. Те бяха провокирани от сигнали на Русе Медиа и граждани за цветни води, които се изливат в реката през лятото.

Проверяващите са установили, че част от площадките на бившите предприятия „Тих труд-Русе“ ЕООД, „Славянско изкуство”, „Малки трактори“, „Дунавия“, „Бор“ Дунавска коприна“, „Руболт“ и „Площадка специални телове и гвоздеи“ са отдадени под наем на фирми, които извършват разнородна  дейност. При производството им се отделят оцветени отпадъчни води, които се изхвърлят нерегламентирано в реката.

Нарушителите са получили предписания за изграждане на локални пречиствателни съоръжения и преустановяване заустването на производствени отпадъчни води в битовата канализация. Те трябва да сключа и договор с ВиК, който е оператор на колектор „Трети март“.

Водното дружество е получило копия от всички протоколи и от своя страна ще извърши допълнителни проверки за привеждането на дейността на въпросните фирми съобразно изискванията на Закона за водите.

Exit mobile version