Продължава битката с тлеещото сметище, ангажирана е допълнителна техника

Трети ден продължава битката за пълното потушаване на тлеещите огнища в сметището край Русе, което се запали в събота по обед. В борбата са ангажирани екипи на пожарната, техника и работници от концесионера на депото, а на помощ са се притекли още няколко фирми и машини от общината. Именно тлеещите огнища предизвикват задимяването, което притеснява русенци с пушека и неприятната миризма.

Единственият начин да се спре тлеенето е запръстяването, тъй като огънят е под повърхността. Става дума за метан, който се отделя при гниенето на отпадъците, и трябва да се ограничи достъпът на кислород. Затруднение създава фактът, че огънят е тръгнал от ската, а там има денивелация от 20 метра и достъпът, за да се изсипе пръстта, е труден. Вчера са хвърлени 1000 кубика пръст, а днес се очаква да се засипе с още 2000 кубика. Общината изпрати своя техника, за да може да се запръстява от две страни едновременно. Процедурата върви бавно, тъй като пръстта се копае от друго място и се пренася до депото, където се ползват верижни машини за разстилането й.

Операторът на депото, както и пожарната, смятат, че палежът не е умишлен, тъй като е тръгнал под повърхостта на сметището.

От общината и екоинспекцията са изпратили комисия на място, която да установи причините за пожара. По думите на кмета Пламен Стоилов операторът на депото ще бъде санкциониран за допуснатия пожар.
От РИОСВ съобщиха, че не са констатирани превишения на средноденонощните и средночасови норми на измерваните замърсители и в двете мобилни станции в града от вчера до днес.
В автоматичната станция в кв. „Възраждане“ било регистрирано леко повишение на концентрацията на бензен, което било характерно за горивните процеси. Азотните оксиди, серният диоксид, въглеродният оксид и фините прахови частици запазвали нормални нива на концентрация за периода.
Мобилната станция на бул. „България“ е показала увеличена концентрация само на фини прахови частици през изминалата, но средноденонощната норма не била превишена.

Exit mobile version