„Продължаваме промяната“: Искаме да чуем хората, а не да обещаваме /ВИДЕО/

Лидерите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асен Василев заедно с водача на листата за Русенска област Николай Събев се срещнаха с хората от Русе и региона. На площада пред Паметника на свободата и след това в „Канев център“ десетки русенци поискаха да чуят визията на „Продължаваме промяната“ за бъдещето на България и да поговорят с двамата лидери, водача на листата и кандидатите в нея.

„Нашата цел е да продължим това, което правихме досега – да говорим с реалните хора. За нас е различно и важно не да казваме какво ще направим, а да чуем местните проблеми и желания за промяна, така че да ги включим в общите ни стратегии и политики. Нашата кампания в Русе ще се води от един от най-успелите български бизнесмени по честен път. И когато имаме човек, който живее тук и си върши бизнеса оттук, политиките, които ще излизат от него и нас заедно, ще имат Русе в сърцето“, каза Кирил Петков.

Самият Николай Събев сподели, че е важно хората да бъдат достатъчно добре информирани от светила и експерти, а не от приятел във фейсбук, за да вземат своето лично решение по различни теми. Като русенец за него една от най-болните теми е свързаността по река Дунав. „По данни на Асен Василев и Кирил Петков като служебни министри, предварителната оценка на кражбите е около 8 млрд. годишно. И само това, ако се спре, ние ще имаме четири моста, свързващи България с Румъния, три тунела, свързващи Северна с Южна България, и малко отгоре. Ние сме твърдо решени да направим всичко възможно и да започнем много бързи инвестиции да свържем хората от градовете по Дунав с румънската страна. Оттам и трансграничното сътрудничество ще се разшири“, каза Николай Събев.

За него е важно да се регулира река Дунав чрез шлюзове, за да може да се използва 365 дни в годината, с максималната товароспособност на корабите, а мостовете да не ограничават и речно-морските кораби.

Колкото до магистралата до Велико Търново, Николай Събев е категоричен, че това трябва да стане факт възможно най-бързо. „Аз съм потресен колко години сме откъснати като град без магистралата. Искам да видя договорите, да поканя специалистите, да ги огледаме пак, да направим такива договори, че тази магистрала да стане най-накрая факт, и то много бързо. Аз много се пазя да давам обещания, за които не съм сигурен. Затова първо – ще видим договорите, второ – няма да вземаме решения „на парче“, трето – ще видим може ли това нещо да бъде възложено като цяла отсечка на една компания, която да има такъв железен договор, че започва да го прави веднага и точно ще се знае според клаузите кога ще бъде готова“, каза още водачът на листата за Русе.

Кирил Петков коментира и актуалните теми с пандемията и цената на тока. Според него би трябвало незабавно да се направи агресивна информационна кампания за ваксинирането, в която обаче да участват най-големите експерти, които да обясняват как се случва всичко – от ваксината до антителата.

Оценката му е, че служебното правителство се опитва да се справи с ценовия шок, но има ограничени възможности. „Този шок ще го преодолеем за 1-2 месеца, но идеята да раздаваме едни пари всеки път, като имаме проблем, е непосилно за една нетолкова богата държава. Задачата е: защо цените на тока са толкова високи и кои са най-бързите мерки, които можем да адресираме“, коментира Кирил Петков. Той очерта като варианти пускане изцяло на ПАВЕЦ „Чаира“, максимално бърза смяна на бордовете на енергийните дружества, включително на „Булгартрансгаз“, сключване на дълги договори на енергийната борса, използване на геотермалния потенциал на Северна България, удължаване на срока на АЕЦ „Козлодуй“, нови технологии за ТЕЦ-овете.

След изборите според Кирил Петков е задължително да има коалиционно правителство. Със сигурност партньори на „Продължаваме промяната“  биха били „Демократична България“ и „Изправи се! Ние идваме!“. „Продължаваме комуникацията със специфични членове от другите партии, за да можем да седнем и преговаряме след изборите. Става дума за „Има такъв народ“ и БСП. За съжаление, след като Делян Пеевски води листата в Благоевград и Велико Търново, това отряза канала за комуникация с ДПС. За ГЕРБ са ясни условията – съдебна система, която да работи и която да накаже хората, които са източвали огромните средства през годините. Ако това се случи, тогава сме готови да говорим“, каза Кирил Петков.

Колкото до темата за децентрализацията, според него има няколко важни стъпки. Първата е хората, които ръководят, да са местни, да познават проблемите и да милеят за региона. „Втората стъпка – много е важно да спрем корупцията и това да се случи като приоритет номер 1, защото, ако се даде автономност без спиране на корупцията, това е много опасно. Говорим за нулева корупция, за нас това е абсолютна цел – няма малка, няма голяма. Нулева. Ще направим и антикорупционна агенция. Едва тогава има логика да дадем повече власт на местните общини, но това трябва да бъде свързано със сигурно управление на средствата на държавата“, заяви още Петков.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

Exit mobile version