Продажба на акумулатор изпрати в ареста разследван за наркотици от Русе

38-годишен мъж от Русе бе задържан под стража, след като наруши наложената му от съда мярка за неотклонение „домашен арест“. Срещу него се води досъдебно производство за това, че е държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества.

Б. С. е задържан на 21.07.2020 г. Три месеца по-късно е поискал по-лека мярка за неотклонение, като молбата му е уважена от Великотърновския апелативен съд и му е наложен домашен арест. При три проверки, извършени от полицейски служители на 29.12.2020 г., 02.01.2021 и на 12.01.2021 г., обвиняемият не е намерен на адреса, на който е следвало да изпълнява тази мярка. Затова Окръжна прокуратура – Русе е поискала постоянното му задържане. На свой ред пък Б. С. е подал молба за изменение на мярката в „подписка“, за да можел да работи и да издържа семейството си.

Мъжът не е отрекъл, че на 12.01.2021 г. е бил извън жилището си, като е заявил, че е отишъл да свали акумулатора на колата си. Искал да го продаде, за да осигури средства за изхранване на семейството си. Според съда фактът на напускането на жилището и нарушаването на домашния арест на тази дата е безспорно, като причината за това е без значение.

„Чистото съдебно минало на обвиняемия, наличието на семейство, а от януари 2020г. и на малолетно дете, липсата на реализирани доходи от негова страна и тежкото финансово състояние на семейството му не са обстоятелства с такава тежест, които могат да бъдат противопоставени на тежестта на обвинението срещу него и на факта, че той е нарушил определената му мярка „домашен арест“ , като последното именно е и мотивът да бъде определена спрямо него най-тежката мярка за неотклонение.“

Определението на Окръжен съд – Русе, с което се изменя наложената спрямо Б. С. мярка за неотклонение от „домашен арест“ в „задържане под стража“, може да бъде обжалвано или протестирано в тридневен срок.

Exit mobile version