Продажбата на общински жилища разпали страстите още преди сесията

община Русе

Предложението на общината да се пуснат за продажба част от общинските жилища при определени условия разпали страстите още преди сесията на местния парламент следващата седмица. На заседанията на комисиите общинските съветници влязоха в дебати, като повечето от тях имат сериозни забележки към намерението на администрацията.

Какво се предлага: да се даде възможност наемателите да могат да закупят общинското жилище, в което живеят. Процедурата е следната: един път в годината, по предложение на кмета на общината, Общинският съвет определя максимален брой жилища, които ще бъдат продадени през годината. Предлага се това да бъде не по-вече от 1,5% от жилищата, които са в социалния и ведомствения фонд на общината. Техният брой е 1807, което означава, че към този момент общината може да продаде 27 от тях.

След като Общинският съвет вземе решение, желаещите да закупят жилище имат срок от 2 месеца, в които да изразят своите намерения с подаване на заявление до кмета на общината. Заявленията се разглеждат от комисия. Кандидатът трябва да отговаря на условия: да е наемател на жилището не по-малко от 5 години, да е отправил писмено искане и да няма задължение към общинския бюджет.

Ако заявленията са повече от броя на жилищата, определени за продажба, ще се прилагат три критерия – първият е срок на обитаване на общинското жилище, като се дава точка за всяка година; възраст на жилището – отново 1 точка на година и в зависимост от конструкцията – 3 точки за панелно жилище, 2 точки за ЕПК и 1 точка за тухлено жилище. Комисията извършва класиране и дава становище, на база на което кметът прави предложение до Общинския съвет конкретните жилища да преминат във фонд „Продажби“ и да бъдат продадени. Продажбите ще се извършват на пазарна оценка. Общинският съвет взема решение за всяко едно жилище и въз основа на това решение кметът издава заповед, сключва се договор и се вписват в Агенцията по вписванията.

Предвидено е не по-малко от 50 % от средствата, които се получат от продажбите на общинските жилища, да се използват за ремонт и/или придобиване на общински жилища.

Какво се случи на комисиите:   

На комисията по здравеопазване и социална политика общинският съветник от Демократична България – Обединение“ и председател на комисията д-р Теодора Константинова изрази мнение, че от години въпросът с общинските жилища е „абсурден“, а също така беше категорична, че ведомствените жилища не бива да се дават за продажба. Затова и нейното предложение  беше да се сложи край на намирането на пътечки в наредбата, от което се възползват „привилегировани хора“.

Иван Григоров от Местна коалиция СДС настоя за точни и ясни критерии при определянето на това кой може да закупи общинско жилище и при какви условия.

След дълъг дебат, продължил повече от час, общинският съветник от ПП ГЕРБ Иван Иванов направи предложение точката да бъде оттеглена и разгледана на следваща сесия.

На комисията по териториално устройство и строителство ситуацията бе аналогична. Деян Недков от Местна коалиция СДС настоя за продажба да бъдат пуснат само апартаментите, но не и къщите общинска собственост. Недков направи и други предложения – в случай на продажба, когато има подобрения на жилището от страна на наемателя, сумата от пазарната цена да бъде намалена до 25% според направените подобрения; да се продават 3%, а не 1,5% от жилищния фонд, а средствата, събрани от продажбите да се използват само за закупуване на нови жилища и ремонт на жилищния фонд на общината, като съотношението е 80 към 20.

И на тази комисия Иван Иванов от ПП ГЕРБ предложи оттеглянето на точката и нейното разглеждане да бъде на следваща общинска сесия.

Комисията по екология прие предложението на проф. Михаил Илиев от ПП ГЕРБ да се отложи материалът и да се дообсъдят всички предложения на граждани и комисии. Станимир Станчев от коалиция СДС се поинтересува какво ще се случи с останалите 50% от очакваните приходи, а Веселко Цветков от МК БСП за България предложи да се осмислят още веднъж критериите, защото на предложените отговарят на голям брой жилища.

Комисията по икономика, инвестиции, земеделие и туризъм прие докладната, но допълни с предложения. Едното – 100% от средствата да са за ремонт и/или придобиване на общински жилища , е на Йорданка Даневска от ПП ГЕРБ и второто на Станимир Станчев – да се създаде Общински фонд, който да се занимава с придобиване на нови жилищни имоти и ремонти, свързани с тях.

 

Exit mobile version