Прогнозно: Кои са депутатите от Русе в новия парламент?

Резултатите от парламентарните избори вече са ясни и за избирателите остава въпросът кои са личностите, които ще представляват Русенска област в новото Народно събрание. Разпределението на мандатите от Централната избирателна комисия все още не е обявено официално, но е почти сигурно как политическите сили ще присъстват в парламента. Както е известно, след резултатите от преброяването мандатите за Русе от осем вече са седем.

Победителите в изборите за 19 МИР-Русе – обединението „Продължаваме промяната“-„Демократична България“, ще имат два мандата. Те намаляват с един присъствието си в сравнение с 48-ото НС, където ПП имаха двама представители – Рена Стефанова и Димитър Недялков, а ДБ – един в лицето на Иван Белчев. Сега в парламента влизат новото лице за Русе – водачът на обединената листа Мартин Димитров, и Иван Белчев, който с преференции измества от второто място Рена Стефанова. Така се оказва, че ПП няма да имат свой представител от Русе, тъй като и Мартин Димитров, и Иван Белчев са от квотата на ДБ.

Промени има и при вторите в Русенско – ГЕРБ-СДС, които повтарят резултата си с два мандата. Водачът Десислава Атанасова почти сигурно ще избере да влезе отново от Русе, а не от Разград, а заедно с нея депутат става и младият Георги Кръстев. Областният координатор на ГЕРБ-Русе този път не е изместен с преференции от представителя на СДС Драгомир Драганов, който стана народен представител в 48-ия парламент. Георги Кръстев, който бе втори в листата, получи рекордните 3208 преференции на тези избори и така става втория депутат от Русе от квотата на ГЕРБ-СДС.

Петият мандат за 19 МИР-Русе е за „Възраждане“, които отново ще бъде представлявани в парламента от адвокат Златан Златанов.

Останалите два мандата отиват също при депутати от предишния парламент- Иван Иванов от „БСП за България“ и Ализан Яхова от ДПС. Иван Иванов ще трябва избере дали да влезе от Русе или Шумен, където също е водач на листата, но най-вероятно и той ще предпочете да остане в Русе.

 

Exit mobile version