Проверка: Няма опашка от камиони пред военния завод „Дунарит“

България и в момента изнася огромни количества оръжие към Украйна през посредници, твърди председателят на „Възраждане” Костадин Костадинов по информация на DarikNews.bg.

„Тази вечер от летище Варна ще излети отново украински АН-12 за Полша. В момента пред „Дунарит” има колона от украински тирове, които доколкото зная товарят тротил. Вчера от „Арсенал” също са товарени огромни количества оръжия”, съобщи още депутатът.

„Отиват в Полша и оттам се преразпределят към Украйна, износът не е директен”, допълни Костадинов пред репортери в Народното събрание.

Проверка на Русе Медиа показа, че тези твърдения не отговарят на истината и са силно преувеличени по отношение на „Дунарит“ Днес има само един камион, който да товари стока, а направлението, по което се движи, е търговска информация, която единствено търговецът може да даде, ако желае. Експерти припомниха, че за да се извърши каквато и да е сделка от военно-промишления комплекс, е необходимо да се премине през редица контролни комисии и органи, които имат публични сайтове с информация за издадените разрешителни и извършените сделки.

От военния завод „Дунарит“ уточниха, че всеки, който има право да поиска и получи конкретна информация, може го да направи по съответния предвиден от закона ред.

Exit mobile version