Проверката в дом „Възраждане“: Заразата е дошла от контакти на обитателите с близките

Проверката на РЗИ-Русе е констатирала, че вероятната причина за разпространението на заразата в дома за стари хора „Възраждане“ се дължи на контакта между домуващите и техните близки, особено в случаите, когато близките им не ползват лични предпазни средства, съобщиха от Окръжна прокуратура-Русе.

Инспекторите от РЗИ – Русе са дали предписания да се извършва редовно проветряване на стаите и да се спазват стриктно противоепидемичните мерки на министъра на здравеопазването. Освен това е проведен инструктаж на директора на дома за стари хора, който е съобразен с индивидуалните условия в дома. При последващите проверки е установено, че дадените предписания се спазват стриктно и ситуацията е овладяна. Извършва се щателна дезинфекция, носят се лични предпазни средства от персонала.

Окръжна прокуратура е преценила, че не са налице основания за намеса от нейна страна и е прекратила преписката.

Междувременно епидемичната обстановка в дом „Възраждане“ не е променена. Общият брой на диагностицираните с COVID-19 остава 96, като от тях 86 са обитатели, а другите 10 души са от персонала. На болнично лечение се намират шест от потребителите, а от работещите в дома под домашна изолация са две санитарки, социалният работник и социалният асистент.

Броят на излекуваните е 72-ма, като 66 са обитатели, а останалите шестима са от персонала.

За изминалото денонощие има нови три случая на зараза в Русенска област. Това са двама мъже на 45 и 61 години от Русе и село Голямо Враново и 38-годишна жена от Русе. И тримата са в добро общо състояние, без сериозни оплаквания и са оставени под домашна изолация. Общият брой на диагностицираните с COVID-19 в областта вече е 299 души, като активните случаи са 56. От тях 22-ма са на болнично лечение, а другите 34-ма са под домашна изолация. За изминалите 24 часа броят на излекуваните се е увеличил с още един и вече са 228.

30 души с коронавирусна инфекция са приети на лечение в болниците от област Русе, съобщиха от областната управа след разговор между областния управител Галин Григоров и РЗИ. 22 души са от Русенско, а останалите осем са от областите Силистра, Търговище и Разград.

Най-много пациенти са приети в двете университетски болници „Канев“ и „Медика“ – 13 и 10. В Белодробната болница се лекуват шестима души, а един – в болницата в Бяла.

Exit mobile version