Проблеми с машините изненадаха членовете на СИК, вчера са работели /ВИДЕО/

В две от 290-те секции в Русенско, в които се гласува с машини, се появиха проблеми с устройствата. След като се оказа, че няма вариант да се поправят, с решение на РИК и съгласуване с ЦИК се премина към упражняване на вота с хартиени бюлетини.

В секция 138-ма в Русе в ОУ „Васил Априлов“ гласуват над 600 души. Сутринта обаче машината е дала грешка, въпреки че във вчерашния ден проверката е показала, че всичко е наред.

„Всичко съответстваше, и техникът беше тук, като сверявахме данните, просто сървърът нещо не отговаряха данните . Днес по протокол и на машината кодовете не съответстваха и се наложи да приберем машината тук за гласуване“, каза председателят на СИК Теменужка Ганчева.

На място отиде и председателят на РИК-Русе Милена Хинкова заедно с члена на РИК Стефан Бонев. „Процедурата е следната – идва техникът, установява какъв е проблемът, в негова компетентност е да каже дали може да се продължи да се гласува с машината или не. В конкретния случай това е абсолютно невъзможно, тъй като кешът, който е излязъл в разпечатката, е съвсем различен от този, който трябва да бъде“, обясни Хинкова.

Затова в тази секция, както и във секция №2 в Две могили, където имат същия проблем, се преминава към хартиени бюлетини.

Общо над 203 000 избиратели от Русенска област имат право на глас в днешните парламентарни избори. В изборите в 19-ти МИР-Русе участват 237 кандидат-депутати, издигнати от 28 партии и коалиции. Те се борят за осем места в новия парламент.

Exit mobile version